REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sluka svraskalá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výborná houba houbaři často opomíjena. Jen pozor za záměnu s některým jedovatým pavučincem!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Rozites caperata

Lidové názvy: Čekánka, havlovka, masovka, truchlilka. Na trhu v Českých Budějovicích se prodávala jako módní žampión, nebo také pod názvem kuki-muki.

Jedlá …………………. Sluka svraskalá je houba praktickými a svátečními houbaři opomíjena, přitom jde o skvělou tržní houbu a její využití v kuchyni je všestranné. Hodí se do směsi, pod maso, na omáčky, polévky, naložená do octa. Nejlepší je větší klobouky obalit jak řízek. Kdo jednou slukám přijde na chuť a bezpečně ji pozná, bude je sbírat pořád. Opravdu všestranně použitelná houba v kuchyni, na škodu ovšem bývá, že je často červivá.

Doba výskytu: srpen až listopad

Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách v jehličnatých lesích, nejčastěji pod borovicemi, ale i v listnatých lesích, nejčastěji pod buky. Dává přednost kyselým půdám.

Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, pak široce kuželovitý až vyklenutý, okrově žemlový, šedožlutý a bělavě ojíněný, v mládí s modrofialovým nádechem, na vrcholu někdy světlejší. Ve stáří a za sucha na okraji rozpraskaný a svraskalý. Lupeny světle okrové, později rezavě hnědé, na ostří a v mládí bělavé a zoubkaté. Třeň až 140 mm, válcovitý, jemně vláknitý, bělavý s blanitým, nažloutlým ve stáří roztrhaným prstenem se dvěma ostřími. Dužnina je bělavá až nažloutlá, křehká, příjemné houbové vůně i chuti.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za sluku svraskalou – je jediný zástupce rodu sluka – Rozites v Evropě, velmi podobný sluce je pavučinec kozlí (Cortinarius traganus), má nepříjemný zápach a žlutohnědou dužninu, plodnice jsou však v mládí světle fialové, stářím vybledávají, v mládí je klobouk se třeněm spojen pavučinkou, která ve stáří zůstává na třeni a má rezavou barvu. Laik může zaměnit i za jiný druh pavučince.

Sluky by měl sbírat jen zkušený houbař, protože mezi pavučinci je dost jedovatých druhů.

Autor textu i fotografie: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy