REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sluka svraskalá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výborná houba houbaři často opomíjena. Jen pozor za záměnu s některým jedovatým pavučincem!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Rozites caperata

Lidové názvy: Čekánka, havlovka, masovka, truchlilka. Na trhu v Českých Budějovicích se prodávala jako módní žampión, nebo také pod názvem kuki-muki.

Jedlá …………………. Sluka svraskalá je houba praktickými a svátečními houbaři opomíjena, přitom jde o skvělou tržní houbu a její využití v kuchyni je všestranné. Hodí se do směsi, pod maso, na omáčky, polévky, naložená do octa. Nejlepší je větší klobouky obalit jak řízek. Kdo jednou slukám přijde na chuť a bezpečně ji pozná, bude je sbírat pořád. Opravdu všestranně použitelná houba v kuchyni, na škodu ovšem bývá, že je často červivá.

Doba výskytu: srpen až listopad

Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách v jehličnatých lesích, nejčastěji pod borovicemi, ale i v listnatých lesích, nejčastěji pod buky. Dává přednost kyselým půdám.

Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, pak široce kuželovitý až vyklenutý, okrově žemlový, šedožlutý a bělavě ojíněný, v mládí s modrofialovým nádechem, na vrcholu někdy světlejší. Ve stáří a za sucha na okraji rozpraskaný a svraskalý. Lupeny světle okrové, později rezavě hnědé, na ostří a v mládí bělavé a zoubkaté. Třeň až 140 mm, válcovitý, jemně vláknitý, bělavý s blanitým, nažloutlým ve stáří roztrhaným prstenem se dvěma ostřími. Dužnina je bělavá až nažloutlá, křehká, příjemné houbové vůně i chuti.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za sluku svraskalou – je jediný zástupce rodu sluka – Rozites v Evropě, velmi podobný sluce je pavučinec kozlí (Cortinarius traganus), má nepříjemný zápach a žlutohnědou dužninu, plodnice jsou však v mládí světle fialové, stářím vybledávají, v mládí je klobouk se třeněm spojen pavučinkou, která ve stáří zůstává na třeni a má rezavou barvu. Laik může zaměnit i za jiný druh pavučince.

Sluky by měl sbírat jen zkušený houbař, protože mezi pavučinci je dost jedovatých druhů.

Autor textu i fotografie: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy