Výborná houba houbaři často opomíjena. Jen pozor za záměnu s některým jedovatým pavučincem!
Latinsky: Rozites caperata
Lidové názvy: Čekánka, havlovka, masovka, truchlilka. Na trhu v Českých Budějovicích se prodávala jako módní žampión, nebo také pod názvem kuki-muki.
Jedlá …………………. Sluka svraskalá je houba praktickými a svátečními houbaři opomíjena, přitom jde o skvělou tržní houbu a její využití v kuchyni je všestranné. Hodí se do směsi, pod maso, na omáčky, polévky, naložená do octa. Nejlepší je větší klobouky obalit jak řízek. Kdo jednou slukám přijde na chuť a bezpečně ji pozná, bude je sbírat pořád. Opravdu všestranně použitelná houba v kuchyni, na škodu ovšem bývá, že je často červivá.
Doba výskytu: srpen až listopad
Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách v jehličnatých lesích, nejčastěji pod borovicemi, ale i v listnatých lesích, nejčastěji pod buky. Dává přednost kyselým půdám.
Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, pak široce kuželovitý až vyklenutý, okrově žemlový, šedožlutý a bělavě ojíněný, v mládí s modrofialovým nádechem, na vrcholu někdy světlejší. Ve stáří a za sucha na okraji rozpraskaný a svraskalý. Lupeny světle okrové, později rezavě hnědé, na ostří a v mládí bělavé a zoubkaté. Třeň až 140 mm, válcovitý, jemně vláknitý, bělavý s blanitým, nažloutlým ve stáří roztrhaným prstenem se dvěma ostřími. Dužnina je bělavá až nažloutlá, křehká, příjemné houbové vůně i chuti.
Možná záměna:
Za sluku svraskalou – je jediný zástupce rodu sluka – Rozites v Evropě, velmi podobný sluce je pavučinec kozlí (Cortinarius traganus), má nepříjemný zápach a žlutohnědou dužninu, plodnice jsou však v mládí světle fialové, stářím vybledávají, v mládí je klobouk se třeněm spojen pavučinkou, která ve stáří zůstává na třeni a má rezavou barvu. Laik může zaměnit i za jiný druh pavučince.
Sluky by měl sbírat jen zkušený houbař, protože mezi pavučinci je dost jedovatých druhů.
Autor textu i fotografie: D. Marounek