REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sluka svraskalá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výborná houba houbaři často opomíjena. Jen pozor za záměnu s některým jedovatým pavučincem!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Rozites caperata

Lidové názvy: Čekánka, havlovka, masovka, truchlilka. Na trhu v Českých Budějovicích se prodávala jako módní žampión, nebo také pod názvem kuki-muki.

Jedlá …………………. Sluka svraskalá je houba praktickými a svátečními houbaři opomíjena, přitom jde o skvělou tržní houbu a její využití v kuchyni je všestranné. Hodí se do směsi, pod maso, na omáčky, polévky, naložená do octa. Nejlepší je větší klobouky obalit jak řízek. Kdo jednou slukám přijde na chuť a bezpečně ji pozná, bude je sbírat pořád. Opravdu všestranně použitelná houba v kuchyni, na škodu ovšem bývá, že je často červivá.

Doba výskytu: srpen až listopad

Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách v jehličnatých lesích, nejčastěji pod borovicemi, ale i v listnatých lesích, nejčastěji pod buky. Dává přednost kyselým půdám.

Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, pak široce kuželovitý až vyklenutý, okrově žemlový, šedožlutý a bělavě ojíněný, v mládí s modrofialovým nádechem, na vrcholu někdy světlejší. Ve stáří a za sucha na okraji rozpraskaný a svraskalý. Lupeny světle okrové, později rezavě hnědé, na ostří a v mládí bělavé a zoubkaté. Třeň až 140 mm, válcovitý, jemně vláknitý, bělavý s blanitým, nažloutlým ve stáří roztrhaným prstenem se dvěma ostřími. Dužnina je bělavá až nažloutlá, křehká, příjemné houbové vůně i chuti.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za sluku svraskalou – je jediný zástupce rodu sluka – Rozites v Evropě, velmi podobný sluce je pavučinec kozlí (Cortinarius traganus), má nepříjemný zápach a žlutohnědou dužninu, plodnice jsou však v mládí světle fialové, stářím vybledávají, v mládí je klobouk se třeněm spojen pavučinkou, která ve stáří zůstává na třeni a má rezavou barvu. Laik může zaměnit i za jiný druh pavučince.

Sluky by měl sbírat jen zkušený houbař, protože mezi pavučinci je dost jedovatých druhů.

Autor textu i fotografie: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy