REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Skořice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… dává se nejen do svařeného vína nebo punče, ale také do sladkých pokrmů, čokolády, cukrovinek a pečiva. Slouží k okořenění ovocných kompotů …


Botanický název: Skořicovník cejlonský
Lidově: Cinamon, skořice pravá, skořicové dřevo, čínské dřevo

Původem ze Srí Lanky. Využívá se kůra ze stromu. V kuchyni asijské, arabské, latinoamerické, španělské a turecké se používá do masitých pokrmů, zvláště do zvěřiny, ale i do jídel se sušeným ovocem.

Dává se nejen do svařeného vína nebo punče, ale také do sladkých pokrmů, čokolády, cukrovinek a pečiva. Slouží k okořenění ovocných kompotů, k výrobě bylinných likérů. Je součástí mnoha receptů na čatní, džemy a rosoly.

Má nejen velmi příjemnou vůni a chuť, ale navíc má i léčebné účinky. Osvěžuje organismus, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Má antiseptický efekt. Ulevuje při nadýmání, nevolnosti žaludku a průjmech. V tradiční čínské medicíně se používá na prohřátí organismu jako tzv. teplé koření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy