REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sezam

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… je součástí sladkého i slaného pečiva. Jako pražený se uplatňuje např. jako posyp na saláty, omelety, maso, tvarohové pokrmy i obložené chlebíčky …


Botanický název: Sezam indický

Původem z Indie, Číny a Mexika. Využívají se její semínka

Je součástí sladkého i slaného pečiva. Jako pražený se uplatňuje např. jako posyp na saláty, omelety, maso, tvarohové pokrmy i obložené chlebíčky. Přidává se také na minutky, grilované pokrmy, do karbanátků, na kuře i ryby.

Z mletých semínek s cukrem se vyrábí pochoutka zvaná chalva. Ze semen se také lisuje výborný olej, zvláště oblíbený v čínské kuchyni.

Zmírňuje příznaky menopauzy a podporuje imunitní systém organismu. užívá se také při urologických a gynekologických infekcích. Sezamový olej má příznivý vliv na cévy a hameroidy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy