REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výroba domácích klobás, párků a salámů

Domácí výroba masných produktů, tedy přesněji řečeno po domácku vyrobených uzenin, jsou výtanou změnou v jídelníčku většiny strávníků milujících maso a výrobky z něj. I když postupy a samotná příprava domácích klobásek či salámů je pracnější a mnohdy i náročnější na čas strávený jejich výrobou, výsledná chuť a bohužel často i kvalita předčí běžně kupované uzeniny. Právě proto se vyplatí si doma s masem pohrát a vyudit si chutné masné pamlsky!

Prát – spojka do klobás

Na výrobu klobás a některých dalších masných výrobků je potřeba spojky z hovězího masa, která slouží k zvýšení pojivosti výrobků, prát je tedy jemně umleté nasolené hovězí maso (většinou) s přídavkem vody, pokud používáme nenasolené, čerstvé maso, přidáváme do prátu ještě 3 % solící směsi.

Sušení salámu po vyuzení

Vyuzený salám je třeba řádně vysušit!

Uzení masných výrobků

Konzervačního účinku uzení využijeme i při výrobě salámů a klobás. K uzení se smí používat pouze neošetřené dřevo, větve a vřes.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy