REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škodlivé látky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Do potravin se dostávají desítky syntetických sloučenin. Jsou v mnoha případech škodlivé pro naše zdraví. Mají převážně trojí původ : Reziduální látky ze zemědělské výroby (z hnojiv, herbicidů, insekticidů, pesticidů, léků, stimulátorů růstu, toxinů ze špatného krmiva apod). Látky přidávané potravinářským průmyslem (konzervační látky, barviva, stabilizátory, emulgátory, aromatizující látky, sladidla, okyselovadla a mnoho dalších.


Látky vznikající reakcemi v potravinách v průběhu skladování. Každá syntetická látka, která není živinou, přicházející do lidského organizmu nějakým způsobem narušuje metabolické pochody v těle. Může ničit aktivitu enzymů nebo jiných funkčních bílkovin, odčerpávat minerální látky nebo poškozovat některé makromolekuly. Škodlivost těchto látek v mnoha případech v těle kumuluje. Byla sice stanovena pro jednotlivé látky bezpečná množství, ale dnes se jich v potravě vyskytují často desítky najednou a jejich škodlivost se sčítává, případně potencuje. Vařením potravy se škodlivost těchto látek nesnižuje, ale často zvyšuje.

Mnoho lidí je poškozováno těžkými kovy z plechových konzerv, zejména ovoce, ovocných šťáv a zeleniny. Byly zjištěny zdravotní potíže způsobené hliníkem z hliníkového nádobí.

Inhibuje jeden z enzymů v mozku (dihydropteridin reduktázu) a působí encefalopatii (poruchy řeči, demence, křeče až smrt) a porušuje mineralizaci kostí (osteopatii).

Větší množství škodlivých látek je v uzeninách (dusičnany a dehtové látky, působící vznik nádorů), nejsou proto zcela bezpečnou potravou pro zdraví a jejich vyloučení ze stravy je doporučováno jako ochrana proti rakovině.

Přirozené potraviny bez potravinářských aditiv jsou z hlediska obsahu škodlivých látek nejbezpečnějšími potravinami pro zdraví.

Požívání biologicky nevhodných potravin s narušenými rovnováhami živin nezabezpečuje tělu potřebné živiny a působí nadměrný pocit hladu, který tlumí většinou až zvýšený tlak potravy na stěnu žaludku. To vede k požívání většího množství jídel, častějšího přejídání a postupně pak k obezitě. Obezita není důsledek dobrého jídla, ale důsledek požívání biologicky málo hodnotných potravin. U nás je více než polovina lidí s nadváhou a obézních. Obezita není jen uložení nadbytečného tuku, ale je provázena celkovou degenerací organizmu spojená s mnoha zdravotními potížemi (arteriosklerozou, koronární srdeční choroba, vysoký krevní tlak, zvětšení srdce, tuková degenerace srdce, srdeční mrtvice, křečové žíly, poruchy funkce plic, dušnost, ztučnění jater, degenerativní nemoci kloubů, cukrovka, pooperační komplikace, potíže v těhotenství a při porodu, vysoká hladina cholesterolu, triglyceridů a kyseliny močové, infekce močových cest, změny kůže, vysoká úrazovost.

Na základě těchto stručných informací je možno hodnotit prospěšnost nebo škodlivost každé potraviny pro člověka a vyhýbat se potravinám málo prospěšným nebo přímo škodlivým a volit potraviny biologicky nejhodnotnější. Poškození zdraví je vždy úměrné množství požívaných biologicky málo hodnotných potravin.

Ojedinělé přestupky lidské tělo překoná, ne však pravidelný konzum. Záludnost nesprávné stravy je v tom, že uváděné degenerativní nemoci se často vyvíjejí desítky let, aniž by to člověk nějak výrazněji pociťoval. Jedinou bezprostřední reakcí těla na nesprávnost výživy bývá nervozita, nespokojenost, deprese, bolesti hlavy, zapomětlivost, únava, malátnost a podobné subklinické potíže, kterým lidé většinou nevěnují žádnou pozornost nebo hledají jejich příčiny ve zcela jiných důvodech a zahání je léky.

Ideální složení stravy pro člověka je 10 až l2 % energetické hodnoty potravin, bílkovin, 10 % tuků a 80 % komplexních polysacharidů a hodně čerstvých a syrových potravin. To bylo ověřeno na více než desetitisíci pacientech s degenerativními nemocemi.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy