REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škodlivé látky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Do potravin se dostávají desítky syntetických sloučenin. Jsou v mnoha případech škodlivé pro naše zdraví. Mají převážně trojí původ : Reziduální látky ze zemědělské výroby (z hnojiv, herbicidů, insekticidů, pesticidů, léků, stimulátorů růstu, toxinů ze špatného krmiva apod). Látky přidávané potravinářským průmyslem (konzervační látky, barviva, stabilizátory, emulgátory, aromatizující látky, sladidla, okyselovadla a mnoho dalších.


Látky vznikající reakcemi v potravinách v průběhu skladování. Každá syntetická látka, která není živinou, přicházející do lidského organizmu nějakým způsobem narušuje metabolické pochody v těle. Může ničit aktivitu enzymů nebo jiných funkčních bílkovin, odčerpávat minerální látky nebo poškozovat některé makromolekuly. Škodlivost těchto látek v mnoha případech v těle kumuluje. Byla sice stanovena pro jednotlivé látky bezpečná množství, ale dnes se jich v potravě vyskytují často desítky najednou a jejich škodlivost se sčítává, případně potencuje. Vařením potravy se škodlivost těchto látek nesnižuje, ale často zvyšuje.

Mnoho lidí je poškozováno těžkými kovy z plechových konzerv, zejména ovoce, ovocných šťáv a zeleniny. Byly zjištěny zdravotní potíže způsobené hliníkem z hliníkového nádobí.

Inhibuje jeden z enzymů v mozku (dihydropteridin reduktázu) a působí encefalopatii (poruchy řeči, demence, křeče až smrt) a porušuje mineralizaci kostí (osteopatii).

Větší množství škodlivých látek je v uzeninách (dusičnany a dehtové látky, působící vznik nádorů), nejsou proto zcela bezpečnou potravou pro zdraví a jejich vyloučení ze stravy je doporučováno jako ochrana proti rakovině.

Přirozené potraviny bez potravinářských aditiv jsou z hlediska obsahu škodlivých látek nejbezpečnějšími potravinami pro zdraví.

Požívání biologicky nevhodných potravin s narušenými rovnováhami živin nezabezpečuje tělu potřebné živiny a působí nadměrný pocit hladu, který tlumí většinou až zvýšený tlak potravy na stěnu žaludku. To vede k požívání většího množství jídel, častějšího přejídání a postupně pak k obezitě. Obezita není důsledek dobrého jídla, ale důsledek požívání biologicky málo hodnotných potravin. U nás je více než polovina lidí s nadváhou a obézních. Obezita není jen uložení nadbytečného tuku, ale je provázena celkovou degenerací organizmu spojená s mnoha zdravotními potížemi (arteriosklerozou, koronární srdeční choroba, vysoký krevní tlak, zvětšení srdce, tuková degenerace srdce, srdeční mrtvice, křečové žíly, poruchy funkce plic, dušnost, ztučnění jater, degenerativní nemoci kloubů, cukrovka, pooperační komplikace, potíže v těhotenství a při porodu, vysoká hladina cholesterolu, triglyceridů a kyseliny močové, infekce močových cest, změny kůže, vysoká úrazovost.

Na základě těchto stručných informací je možno hodnotit prospěšnost nebo škodlivost každé potraviny pro člověka a vyhýbat se potravinám málo prospěšným nebo přímo škodlivým a volit potraviny biologicky nejhodnotnější. Poškození zdraví je vždy úměrné množství požívaných biologicky málo hodnotných potravin.

Ojedinělé přestupky lidské tělo překoná, ne však pravidelný konzum. Záludnost nesprávné stravy je v tom, že uváděné degenerativní nemoci se často vyvíjejí desítky let, aniž by to člověk nějak výrazněji pociťoval. Jedinou bezprostřední reakcí těla na nesprávnost výživy bývá nervozita, nespokojenost, deprese, bolesti hlavy, zapomětlivost, únava, malátnost a podobné subklinické potíže, kterým lidé většinou nevěnují žádnou pozornost nebo hledají jejich příčiny ve zcela jiných důvodech a zahání je léky.

Ideální složení stravy pro člověka je 10 až l2 % energetické hodnoty potravin, bílkovin, 10 % tuků a 80 % komplexních polysacharidů a hodně čerstvých a syrových potravin. To bylo ověřeno na více než desetitisíci pacientech s degenerativními nemocemi.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy