REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škodlivé látky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Do potravin se dostávají desítky syntetických sloučenin. Jsou v mnoha případech škodlivé pro naše zdraví. Mají převážně trojí původ : Reziduální látky ze zemědělské výroby (z hnojiv, herbicidů, insekticidů, pesticidů, léků, stimulátorů růstu, toxinů ze špatného krmiva apod). Látky přidávané potravinářským průmyslem (konzervační látky, barviva, stabilizátory, emulgátory, aromatizující látky, sladidla, okyselovadla a mnoho dalších.


Látky vznikající reakcemi v potravinách v průběhu skladování. Každá syntetická látka, která není živinou, přicházející do lidského organizmu nějakým způsobem narušuje metabolické pochody v těle. Může ničit aktivitu enzymů nebo jiných funkčních bílkovin, odčerpávat minerální látky nebo poškozovat některé makromolekuly. Škodlivost těchto látek v mnoha případech v těle kumuluje. Byla sice stanovena pro jednotlivé látky bezpečná množství, ale dnes se jich v potravě vyskytují často desítky najednou a jejich škodlivost se sčítává, případně potencuje. Vařením potravy se škodlivost těchto látek nesnižuje, ale často zvyšuje.

Mnoho lidí je poškozováno těžkými kovy z plechových konzerv, zejména ovoce, ovocných šťáv a zeleniny. Byly zjištěny zdravotní potíže způsobené hliníkem z hliníkového nádobí.

Inhibuje jeden z enzymů v mozku (dihydropteridin reduktázu) a působí encefalopatii (poruchy řeči, demence, křeče až smrt) a porušuje mineralizaci kostí (osteopatii).

Větší množství škodlivých látek je v uzeninách (dusičnany a dehtové látky, působící vznik nádorů), nejsou proto zcela bezpečnou potravou pro zdraví a jejich vyloučení ze stravy je doporučováno jako ochrana proti rakovině.

Přirozené potraviny bez potravinářských aditiv jsou z hlediska obsahu škodlivých látek nejbezpečnějšími potravinami pro zdraví.

Požívání biologicky nevhodných potravin s narušenými rovnováhami živin nezabezpečuje tělu potřebné živiny a působí nadměrný pocit hladu, který tlumí většinou až zvýšený tlak potravy na stěnu žaludku. To vede k požívání většího množství jídel, častějšího přejídání a postupně pak k obezitě. Obezita není důsledek dobrého jídla, ale důsledek požívání biologicky málo hodnotných potravin. U nás je více než polovina lidí s nadváhou a obézních. Obezita není jen uložení nadbytečného tuku, ale je provázena celkovou degenerací organizmu spojená s mnoha zdravotními potížemi (arteriosklerozou, koronární srdeční choroba, vysoký krevní tlak, zvětšení srdce, tuková degenerace srdce, srdeční mrtvice, křečové žíly, poruchy funkce plic, dušnost, ztučnění jater, degenerativní nemoci kloubů, cukrovka, pooperační komplikace, potíže v těhotenství a při porodu, vysoká hladina cholesterolu, triglyceridů a kyseliny močové, infekce močových cest, změny kůže, vysoká úrazovost.

Na základě těchto stručných informací je možno hodnotit prospěšnost nebo škodlivost každé potraviny pro člověka a vyhýbat se potravinám málo prospěšným nebo přímo škodlivým a volit potraviny biologicky nejhodnotnější. Poškození zdraví je vždy úměrné množství požívaných biologicky málo hodnotných potravin.

Ojedinělé přestupky lidské tělo překoná, ne však pravidelný konzum. Záludnost nesprávné stravy je v tom, že uváděné degenerativní nemoci se často vyvíjejí desítky let, aniž by to člověk nějak výrazněji pociťoval. Jedinou bezprostřední reakcí těla na nesprávnost výživy bývá nervozita, nespokojenost, deprese, bolesti hlavy, zapomětlivost, únava, malátnost a podobné subklinické potíže, kterým lidé většinou nevěnují žádnou pozornost nebo hledají jejich příčiny ve zcela jiných důvodech a zahání je léky.

Ideální složení stravy pro člověka je 10 až l2 % energetické hodnoty potravin, bílkovin, 10 % tuků a 80 % komplexních polysacharidů a hodně čerstvých a syrových potravin. To bylo ověřeno na více než desetitisíci pacientech s degenerativními nemocemi.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy