REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sklenice plná osvěžení: vytvořte si ledové kostky do limonády, smoothie nebo kávy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je tu a s ním i horké dny. Připravte sobě a vašim blízkým příjemné osvěžení lahodící nejen oku, ale i chuťovým pohárkům. Povzneste vaše limonády, kávu i drinky na vyšší úroveň díky originálním ledovým kostkám a užijte si léto plné jedinečného osvěžení s celou rodinou a přáteli.


V létě je třeba dbát na pitný režim. Na ten bychom sice měli myslet během celého roku, avšak v době horkých dní je to jedno z hlavních témat. Denně se doporučuje vypít 2 až 3 litry tekutin, při sportu a vysokých venkovních teplotách je pak třeba pít ještě o něco víc. Kontrolovat pitý režim je důležité také u dětí, které mu nevěnují příliš pozornosti. Ideální je pít čistou vodu. Tu lze ochladit několika kostkami ledu, které ze zdánlivě obyčejného pití mohou při troše snahy a fantazie udělat drink „par excellence“.

Už jste někdy zkusili zamrazit do ledu kousky ovoce, zeleniny nebo bylinky? Pokud ne, určitě to letos vyzkoušejte. Je to rychlé, snadné a originálně připraveným drinkem překvapíte nejen děti, ale i návštěvu.

 

 

Ovocné kostky pro každý drink

Fantazii se meze nekladou. Do ledových kostek můžete zkusit zamrazit téměř cokoliv. Z ovoce se hodí to nepoškozené a pevnější jako jsou jahody, broskve, lesní ovoce, rybíz nebo meloun, nebojte se ale ani exotičtějších plodin jako je mango nebo ananas. Použít můžete i ovoce rozmixované nebo třeba vymačkanou šťávu z limety a citrusů. Ledové kostky s kousky ovoce se výborně hodí do obyčejné vody, ledových čajů, domácích limonád i smoothie. Ty skvěle doplní i zamražené ovocné šťávy. Pokud si vyhrajete s barvami, můžete dosáhnout i dvou nebo vícebarevných kostek. Stačí tvořítko na led z poloviny naplnit ovocným džusem, nechat zamrazit a poté doplnit šťávou jiné barvy a opět nechat dobře zamrazit.

 

Zázvor i aloe vera

Čaj i smoothie výborně zchladí kostky ledu s utřeným zázvorem, které jim dodají speciální chuť. Dobře poslouží i aloe vera. To stačí nakrájet na malé kousky a z poloviny zalít vodou. Nejen že se aloe vera ledové kostky hodí do nápojů, ale v případě spálení od sluníčka příjemně osvěží a zchladí i vaši pokožku.

 

Co zahrada dá

Nebojte se zamrazit ani zeleninu, bylinky nebo květy, vždyť v létě je jich plná zahrada. Ze zeleniny se výborně hodí do vody i limonád okurka, z bylinek pak máta, meduňka, levandule nebo třeba rozmarýn. Než dáte bylinky s vodou zamrazit, jemně je pomačkejte, lépe vám pak nápoj provoní. Chcete oslnit a překvapit vaši návštěvu? Zamrazte do vody barevné jedlé letní květy. Vizuálně, chuťově i aromaticky krásně doplní jakýkoliv vámi servírovaný drink.

 

 

Speciální dětská edice

Překvapte děti speciálním letním drinkem. Použít můžete kostky s kousky ovoce nebo ovocnou dření, specialitou jsou i kostky se zamraženými bonbony. To je to pravé letní dětské osvěžení. Zkuste do ledu zamrazit třeba želatinové medvídky Haribo Goldbären. Ty mají rozmanité ovocné příchutě a děti budou ze speciálního pití nadšené. Doplňování pitného režimu bude hned větší zábava.

 

Zbytky nevyhazovat

Zbyl vám v lednici jogurt, nedopité mléko nebo trocha smetany? Zamrazte je. Mléčné kostky skvěle doplní smoothie, zmrzliny i míchané ovocné a mléčné nápoje. Uvařili jste si ráno více kávy? Zamrazte jí. Takové kostky oceníte ve vaší oblíbené kávě, kterou příjemně ochladí, ale nezředí, nebo v kávě ledové. Pokud máte trošku času, zkuste si s kávovými ledovými kostkami ještě trochu vyhrát. Tvořítko naplňte z poloviny kávou a nechte zamrazit, poté doplňte kokosovým mlékem a opět nechte zmrazit. Vzniknou vám tak dvoubarevné kostky, které se hodí do ledové kávy i obyčejného mléka.

 

Recepty k tématu:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy