REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Saturejka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to bylina, kterou používáme sušenou i čerstvou. Saturejková nať je příjemně aromatická a štiplavá. Užívá se do tučnějších a nadýmavých pokrmů v bulharské, románské, ruské a germánské kuchyni.


Bylinky, koření a kořenící směsi

Botanický název: Saturejka zahradní

Lidově: Pepřovník, ščuřík, čantoryjka

Čerstvá saturejka se používá do salátů, polévek, omáček, do bylinkových másel. Hodí se i do směsi bylinek k naložení kuřete před tepelnou úpravou. Pečené kuře sypané vně i uvnitř je velice chutné. Hodí se i do nádivek, do pokrmů, které obsahují luštěniny, neboť usnadňuje jejich trávení, do zvěřinových pokrmů, do mletých mas, skopového masa a při nakládání okurek.

Saturejka obsahuje silici, která se také často izoluje a nachází upotřebení ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Hlavními složkami silice jsou karvakrol, cymol, borneol, cineol, pinen a jiné terpeny. Kromě toho obsahuje i tříslovinu, která má protiprůjmový účinek. Má antiseptický účinek na střeva. Saturejka ulehčuje trávení fazolí, hrachu, bobů a čočky a zároveň blahodárnně působí na celý zažívací trakt.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy