REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec vonný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento ryzec najdeme v atlasech i pod jeho druhým čedkým jménem Ryzec kokoska.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius glyciosmus syn. L. odoratus

Jiný název: Ryzec kokoska

Nejedlý …………. Ryzec vonný je nejedlý druh houby, bez kuchyňského využití.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste hojně nejčastěji pod břízami, méně často pod olšemi a vrbami, na vlhčích stanovištích.

Klobouk až 80 mm, klobouk vyklenutý až plochý, na středu vmáčklý, v mládí s hrbolkem suchý, jemně plstnatý, šedorůžový, žluto okrově růžový až šedohnědý. Lupeny jsou sbíhavé, husté, růžově žlutohnědé, mléko je bílé, vodnaté mírné až mírně palčivé chuti.

Třeň až 70 mm, válcovitý, hladký, ve stáří dutý, žluto okrově růžový, nahoře ojíněný. Dužnina je křehká, tenká, zpočátku mírné, později mírně palčivé chuti, voní intenzivně po kokosové moučce nebo kokosu.

Atlas hub - Houby lupenatéČesky též ryzec kokoska.

Možná záměna:

Ryzec libovonný (Lactarius mammosus), je mohutnější, též voní po kokosu, bílé mléko na lupenech šedne a roste nejčastěji pod borovicemi a smrkem.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy