REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec peprný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji pod duby, buky, lískami a habry.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius piperatus

Nejedlý …………. Ryzec peprný je nejedlý, jedlý jen po speciální úpravě viz. článek: Využití ryzců v kuchyni .

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích (kulturní smrčiny), nejčastěji pod duby, buky, lískami a habry. Při suchém počasí kolikrát jediný druh, který můžeme v lese najít, roste tedy i za velkého sucha.

Klobouk až 180 mm, v mládí sklenutý, brzy na středu vmáčklý až nálevkovitý, hladký, lysý, matný a suchý, nejprve bělavý a na okraji podvinutý, potom krémový a žlutavě skvrnitý, ve stáří s rovným ostrým okrajem, za sucha na povrchu rozpraskaný. Lupeny jsou velmi husté, krátce sbíhavé, vidlené, bílé, potom žlutavé, mléko je bílé a velmi palčivé.

Třeň až 90 mm, válcovitý, naspodu ztemčený, plný, tvrdý, hladký nebo mělce jamkatý, bílý nebo skvrnitě žlutavý. Dužnina je tvrdá, pevná, bílá, později nažloutlá, má ostře palčivou chuť a příjemnou vůni.

Možná záměna:

Ryzec plstnatý (Lactarius vellereus), má řídké lupeny, mléko je bělavé a ve stáří plodnice téměř bez mléka, klobouk je sametově plstnatý. Ryzec zelenající (Lactarius glaucescens), lupeny úzké, husté, od mléka zelenající, mléko bílé, při zasychání zelená. Ryzec Bertilonův (Lactarius bertilonii), má řídké lupeny, mléko bílé a silně palčivé, při zasychání na lupenech žloutne, klobouk má v dospělosti zprohýbaný od středu žloutnoucí.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy