REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec peprný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji pod duby, buky, lískami a habry.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius piperatus

Nejedlý …………. Ryzec peprný je nejedlý, jedlý jen po speciální úpravě viz. článek: Využití ryzců v kuchyni .

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích (kulturní smrčiny), nejčastěji pod duby, buky, lískami a habry. Při suchém počasí kolikrát jediný druh, který můžeme v lese najít, roste tedy i za velkého sucha.

Klobouk až 180 mm, v mládí sklenutý, brzy na středu vmáčklý až nálevkovitý, hladký, lysý, matný a suchý, nejprve bělavý a na okraji podvinutý, potom krémový a žlutavě skvrnitý, ve stáří s rovným ostrým okrajem, za sucha na povrchu rozpraskaný. Lupeny jsou velmi husté, krátce sbíhavé, vidlené, bílé, potom žlutavé, mléko je bílé a velmi palčivé.

Třeň až 90 mm, válcovitý, naspodu ztemčený, plný, tvrdý, hladký nebo mělce jamkatý, bílý nebo skvrnitě žlutavý. Dužnina je tvrdá, pevná, bílá, později nažloutlá, má ostře palčivou chuť a příjemnou vůni.

Možná záměna:

Ryzec plstnatý (Lactarius vellereus), má řídké lupeny, mléko je bělavé a ve stáří plodnice téměř bez mléka, klobouk je sametově plstnatý. Ryzec zelenající (Lactarius glaucescens), lupeny úzké, husté, od mléka zelenající, mléko bílé, při zasychání zelená. Ryzec Bertilonův (Lactarius bertilonii), má řídké lupeny, mléko bílé a silně palčivé, při zasychání na lupenech žloutne, klobouk má v dospělosti zprohýbaný od středu žloutnoucí.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy