REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec pásovaný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejdlý ryzec a to pro svoji palčivost. Roste nehojně pod duby na půdách bohatých na vápenec, ale také pod osikami a vzácně i pod vrbami.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius zonarius

Nejedlý …………. Ryzec pásovaný je nejedlý druh pro svoji palčivost, v kuchyni zcela bez uplatnění.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste nehojně pod duby na půdách bohatých na vápenec, ale také pod osikami a vzácně i pod vrbami.

Klobouk až 120 mm, zpočátku sklenutý, pak plochý, nakonec vmáčklý až nálevkovitý, dlouho s podvinutým okrajem, tmavěji kruhatě pásovaný, za vlhka lepkavý, slámově žlutý, kožově žlutý až oranžově rezavý.

Lupeny jsou středně husté, sbíhavé, nejprve krémové, potom pleťově okrové po poranění rezavějící, mléko je trvale bílé, kořenitě palčivé.

Atlas hub - Houby lupenatéTřeň až 50 mm, krátký, válcovitý, masitý, v mládí plný později dutý, v mládí bílý, pak okrový, pokrytý tmavšími ďubkami. Dužnina je krémově bělavá, na řezu trochu žlutohnědnoucí, má zpočátku mírnou, po chvíli palčivou chuť a nasládlou vůni.

Možná záměna:

Ryzec pásovaný je nejedlý druh houby pro svoji palčivost, v kuchyni zcela bez uplatnění.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy