REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec palčivý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento ryzec je nejedlý, roste v lesích i mimo les, vždy pod lískami, vzácně i v habřinách.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius pyrogalus syn. L. hortensis

Jiný název: Ryzec zahradní

Nejedlý …………. Ryzec palčivý je nejedlý druh houby pro svoji palčivost, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste v lesích i mimo les, vždy pod lískami, vzácně i v habřinách.

Klobouk až 80 mm, ploše sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý s vmáčklým středem, okraj nepravidelně zvlněný ,zprohýbaný, za vlhka slizský, fialově až špinavě šedohnědý s tmavšími kruhovitými pásy, někdy se žlutým nádechem.

Lupeny jsou krátce sbíhavé, středně husté, bělavé až okrové, po otlačení tmavnou, mléko je bílé, při zasychání zelenošedé a má velmi palčivou chuť. Třeň až 60 mm, bělavý až šedě masový, světlejší než klobouk, po otlačení špinavě hnědnoucí. Dužnina je pevná, bělavá až krémová, ostře palčivá bez výrazné vůně, nebo slabě nakyslá.

Česky též ryzec zahradní.

Možná záměna:

Za ryzec kroužkatý (Lactarius circellatus), roste jen pod habry, klobouk výrazně kruhatý, mléko je bílé až nažloutlé, má sladkou, po chvíli palčivou chuť.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy