REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec osmahlý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý, ale bohužel poměrně vzácně rostoucí ryzec. Roste od srpna do října pod borovicemi na mokrých kyselých a písčitých půdách.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius quieticolor

Jedlá ……………… Ryzec osmahlý je jedlý, nehojný druh, jeho využití v kuchyni je stejné, jako u ryzce pravého a smrkového.

Hodí se tedy na naložení do octa a také na opékání, grilování a v malém množství do polévek a směsí.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste nehojně až vzácně pod borovicemi na mokrých kyselých a písčitých půdách. Klobouk až 110 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, pak vmáčklý s rovným okrajem, lesklý lepkavý, kruhovitě tmavěji pásovaný, světle našedle hnědý až našedle růžový, někdy s modrozelenými tóny a nebo celá pokožka klobouku bývá zelenomodrá.

Lupeny jsou krátce sbíhavé, narůžovělé, kožové až okrové se světlejším ostřím, po otlačení zelenající a pak se zbarvují vínově až růžově fialově. Mléko je oranžové, po chvíli vínově červenající, při zasychání zelenající a má mírnou chuť. Třeň až 60 mm, široký, válcovitý, naspodu ztenčený, dutý, hladký, suchý, lososový až hlínově růžový, těsně pod lupeny s bílou zónou, někdy s tmavšími skvrnami, ve stáří zelenající. Dužnina pevná, tlustá, světle krémová, na okrajích oranžová, po chvíli má nahořklou chuť, vůně je příjemná.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlý ryzec smrkový (Lactarius deterimus), roste jen pod smrky, má menší klobouk zelenavě skvrnitý. Jedlý ryzec lososový (Lactarius salminocolor), roste pod jedlemi, dužnina bělavá až krémová, na řezu se zbarvuje do oranžova.

Jedlý ryzec polokrvavý (Lactarius semisanguifluus), klobouk narůžověle kožově hnědý, našedlý, lupeny oranžově lososové, mléko červenooranžové, po delší době hnědavě červené, roste vzácně pod borovicemi především na vápencích. Ryzec krvavomléčný (Lactarius sanguifluus), dužnina na řezu krvavě červená, lupeny po otlačení vínově červenají, roste vzácně pod borovicemi na vápencovém podkladu.

Poučka pro praktické houbaře: všechny ryzce s oranžovým, mrkvově červeným mlékem jsou jedlé.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy