Jedlá houba horší kvality. Tento ryzec roste především v jehličnatých lesích, ale najdeme ho i v lesích smíšných.
Latinsky: Lactarius aurantiacus
Jiný název: Ryzec přejemný
Jedlý ……………. Ryzec oranžový je jedlý druh houby horší kvality, nejlépe se hodí v menším množství do směsí.
Doba výskytu: srpen až listopad
Roste v jehličnatých lesích pod smrky, ale najdeme ho i ve smíšených lesích.
Klobouk až 70 mm, v mládí nízce sklenutý, později plochý až mírně vmáčklý s tupým hrbolem na okraji, podvinutý, hladký, nepásovaný, za vlhka slizský, celý červenooranžovým oranžově hnědým nebo se zlatožlutým okrajem.
Lupeny jsou husté široce připojené, nebo mírně sbíhavé, světle okrové, krémové, smetanové, ve stáří s rezavými skvrnami na ostří, mléko je bílé mírné chuti až nahořklé. Třeň až 80 mm, válcovitý, štíhlý, stejně zbarvený jako klobouk, na bázi s bílým až okrově žlutým myceliem. Dužnina je křehká, bělavě žlutavá, pod pokožkou klobouku a ve třeni cihlově červená a má nevýraznou chuť i vůni.
Český název též ryzec přejemný.
Možná záměna:
Ryzec modřínový (Lactarius porninsis), vytváří mohutnější plodnice, mléko je palčivé a roste pod modříny. Ryzec liškový (Lactarius tabidus), ten má žloutnoucí nahořkle palčivé mléko.
Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž a Dalibor Marounek