REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec oranžový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba horší kvality. Tento ryzec roste především v jehličnatých lesích, ale najdeme ho i v lesích smíšných.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius aurantiacus

Jiný název: Ryzec přejemný

Jedlý ……………. Ryzec oranžový je jedlý druh houby horší kvality, nejlépe se hodí v menším množství do směsí.

Doba výskytu: srpen až listopad

Roste v jehličnatých lesích pod smrky, ale najdeme ho i ve smíšených lesích.

Klobouk až 70 mm, v mládí nízce sklenutý, později plochý až mírně vmáčklý s tupým hrbolem na okraji, podvinutý, hladký, nepásovaný, za vlhka slizský, celý červenooranžovým oranžově hnědým nebo se zlatožlutým okrajem.

Lupeny jsou husté široce připojené, nebo mírně sbíhavé, světle okrové, krémové, smetanové, ve stáří s rezavými skvrnami na ostří, mléko je bílé mírné chuti až nahořklé. Třeň až 80 mm, válcovitý, štíhlý, stejně zbarvený jako klobouk, na bázi s bílým až okrově žlutým myceliem. Dužnina je křehká, bělavě žlutavá, pod pokožkou klobouku a ve třeni cihlově červená a má nevýraznou chuť i vůni.

Český název též ryzec přejemný.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Možná záměna:

Ryzec modřínový (Lactarius porninsis), vytváří mohutnější plodnice, mléko je palčivé a roste pod modříny. Ryzec liškový (Lactarius tabidus), ten má žloutnoucí nahořkle palčivé mléko.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž a Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy