REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec modřínový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento ryzec je nejedlý pro svoji palčivost. Roste nehojně pod modříny a to od července do listopadu.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius porninsis

Nejedlý …………. Ryzec modřínový je nejedlý, bez kuchyňského využití pro svoji palčivost.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste nehojně jen pod modříny s kterými tvoří mykorhizu na vápencích i silikátech, hojnější je v pahorkatinách a podhorských a horských oblastech.

Klobouk až 80 mm, v mládí sklenutý, později sklenutý na středu vmáčklý až mírně nálevkovitý, bez hrbolu, dosti masitý, slizský jen za vlhka,,hladký v dospělosti, na středu vrásčitý,,oranžově žlutý až oranžově červený. Lupeny jsou krátce sbíhavé, úzké a husté, žlutavě až oranžově okrové, mléko je vodnatě bělavé a má nahořkle palčivou chuť.

Třeň až 70 mm, válcovitý, ve stáří dutý, okrově oranžový pak špinavě medový se žlutými skvrnami, někdy bývá ďubkatý. Dužnina je tvrdá v klobouku bělavá, ve třeni světle oranžově okrová, má palčivou chuť a jablečnou vůni.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Ryzec Bresadolův (Lactarius zonaroides), roste ve smrčinách, má větší výrazněji oranžově červený klobouk a mléko šedne.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy