REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec Maierův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houby rostoucí vzácně na vápenitých půdách pod duby a habry.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius mairei

Nejedlý …………. Ryzec Maierův je nejedlý druh houby, nevhodný pro veškeré kuchyňské zpracování.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste vzácně na vápenitých půdách pod duby a habry, v Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh.

Klobouk až 100 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem a s vmáčklým středem, později až nálevkovitý s ostrým okrajem, na středu hladký, suchý, na okraji huňatý, často pásovaný, plavě oranžový, žlutooranžový, okrově krémový.

Lupeny široce připojené až úzce sbíhavé, někdy větvené, poměrně husté, krémové, krémově našedlé mléko je bílé, neměnné, palčivé. Třeň až 40 mm, krátký, valcovitý, hladký, neďubkatý, krémový, někdy narůžovělý, ve stáří dutý. Dužnina je tvrdá, pevná, na řezu bělavá, neměnná, chuť po chvíli palčivá, vůně příjemná, ovocná.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Ryzec kravský (Lactarius torminosus)má narůžovělé lupeny, pokožka klobouku je červenohnědá a roste pod břízami.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy