REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec liškový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba nevalné kvality, hodí se v menším množství do směsí.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius tabidus syn. L. theiogalus

Jedlý …………. Ryzec liškový je jedlý druh, ale nevalné kvality, v menším množství se hodí do směsí.

Doba výskytu: červen až listopad

Roste velmi hojně především pod břízami a smrky na vlhčích stanovištích.

Klobouk až 50 mm, v mládí sklenutý až plochý s podvinutým okrajem, později na středu mírně vmáčklý s malým hrbolkem na středu, hladký, slabě hygrofánní, ve stáří nebo při zasychání paprsčitě žilkovaný, na středu tmavší, žlutavě hnědý nebo cihlově červený, na okraji nebo ve stáří světlejší, okrový až okrově oranžový.

Lupeny jsou široce připojené, krémové, nakonec hlínově narůžovělé, mléko je bílé, pomalu žloutne a po chvíli má nahořklou palčivou chuť. Třeň až 80 mm, válcovitý až kyjovitý vatovitý, pak dutý, nejprve narůžověle hnědý, potom okrový až skořicový, nahoře světlejší, ve stáří cihlově červený. Dužnina je křehká, světle krémová, po několika minutách se zbarvuje do žlutavé, má svíravou palčivou chuť.

Možná záměna:

Rryzec klamný (Lactarius decipiens), má vemi palčivé mléko a roste pod duby, ryzec olšový (Lactarius obscuratus), roste pod olšemi.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy