REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec libovonný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hojně rostoucí nejdelá houba pod borovicemi a smrky na kyselých půdách.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius mamosus syn. L. fuscus, L. hibbardie

Nejedlý …………. Ryzec libovonný je nejedlý druh houby nevhodný pro kuchyňské použití.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste hojně pod borovicemi (často s vtroušenou břízou) a smrky na kyselých půdách, nejčastěji v mechu a rašeliníku.

Klobouk až 80 mm, v mládí nízce vyklenutý, podvinutý, většinou s nízkým hrbolem, později vmáčklý až nálevkovitý, často zprohýbaný, hnědý, tmavě šedohnědý až černohnědý, obvykle s fialovým nádechem bíle až stříbřitě ojíněný, suchý, matný, na okraji plstnatý, mírně kruhatý, někdy ďubkovaný.

Atlas hub - Houby lupenatéLupeny jsou husté ke třeni, připojené až sbíhavé, krémově okrové, okrově narůžovělé, mléko je bílé, vodnaté, na lupenech šednoucí, po chvíli mírně palčivé. Třeň až 80 mm, válcovitý, někdy bočně smáčklý, krémový až světle okrový, světle šedookrový, po otlaku okrový až rezavý. Dužnina světle okrová, s růžovým nádechem, chuť nahořklá, mírně palčivá, vůně kokosová, při sušení intenzivnější.

Možná záměna:

Ryzec vonný (Lactarius glyciosmus), je menší, klobouk šedorůžový, okrově růžový, šedohnědý, intenzivně voní po kokosu a většinou roste pod břízami.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy