REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec krvavomléčný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, kterou ale pro její vzácnost nesbíráme, ale chráníme!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius sanguifluus

Jiný název: Ryzec krvomléčný

Jedlý …………… Ryzec krvavomléčný je jedlý, ale pro jeho vzácnost ho nesbíráme, ale chráníme!

Doba výskytu: srpen až listopad

Klobouk až 120 mm, je nejprve sklenutý až ploše sklenutý, na středu vmáklý, na okraji podvinutý, potom rovný a laločnatě zvlněný tlustě masitý, za vlhka lepkavý, za sucha stříbřitě lesklý, světle oranžový, hnědo červenavě kruhovitě pásovaný. Lupeny se krátce sbíhají na třeň, jsou husté, světle okrové, potom červenavé, po otlačení vínově červenající, nakonec špinavě zelenající. Mléko je krvavě červené nepalčivé.

Třeň až 60 mm, nápadně krátký a široký, válcovitý, na bázi mírně ztenčený, tvrdý, ve stáří dutý, křehký, na bělavém podkladě s fialovým a masově červenavým nádechem, s okrovými ďubkami po otlačení, zelenající. Dužnina je v mládí tvrdá, tuhá, později křehká, žlutavě bělavá, na řezu krvavě červenající, potom špinavě zelenající, má kořenitou chuť a ovocnou vůni.

Roste velmi vzácně pod borovicemi na vápencovém podkladu. V Červeném seznamu je uvedený jako kriticky ohrožený druh, jeho nálezy by se měli dokladovat, evidovat a informovat mykologická pracoviště např. v Praze či v Brně, kontakt najdete na www.myko.cz. Česky též ryzec krvomléčný.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlý ryzec smrkový (Lactarius deterimus), roste jen pod smrky, má menší klobouk zelenavě skvrnitý.

Jedlý ryzec polokrvavý (Lactarius semisanguifluus), klobouk narůžověle kožově hnědý, našedlý, lupeny oranžově lososové, mléko červenooranžové, po delší době hnědavě červené, roste vzácně pod borovicemi především na vápencích.

Poučka pro praktické houbaře: všechny ryzce s oranžovým, mrkvově červeným mlékem jsou jedlé.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy