REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec kroužkatý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí od června do října v teplejších lesích pod habry.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius circellatus

Jiný název: Ryzec habrový

Nejedlý …………. Ryzec kroužkatý je nejedlý druh pro svoji palčivost, v kuchyni bez praktického využití.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně ve skupinách v teplejších lesích pod habry.

Klobouk až 100 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý, na středu mírně vmáčklý, lepkavý, šedý, šedohnědě výrazně kruhatě pásovaný.

Lupeny jsou připojené, až krátce sbíhavé, husté, krémové až růžově žlutohnědé, mléko je bílé, pomalu žloutne, při zasychání hnědoolivové, nejprve má sladkou chuť, po chvíli silně palčivou. Třeň až 50 mm, válcovitý, dole ztenčený, krémový až našedlý. Dužnina je křehká, bělavá, má palčivou chuť a nevýraznou vůni.

Starší český název ryzec habrový.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Ryzec palčivý (Lactarius pyrogalus), roste pod lískou a nemá výrazně kruhatý klobouk, ryzec zprohýbaný (Lactarius flexuosus), má klobouk kruhatě pásovaný lepkavý, šedý až šedorůžový a roste pod borovicemi, břízou, vzácně pod topoly.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy