REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec kravský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlý druh houby pro svojí palčivou chuť. Roste od srpna do října nejčastěji v mechatých březinách.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius torminosus

Nejedlý …………….. Ryzec kravský je nejedlý druh houby a to pro svoji palčivost.

V některých bývalých oblastech Sovětského svazu se však mléčně kvasí podobně jako kyselé zelí viz. článek: Využití ryzců v kuchyni

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste hojně pod břízami s kterými tvoří mykorhizu, najdeme ho nejčastěji v mechatých březinách.

Klobouk až 120 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý výrazně vmáčklý, ve stáří až nálevkovitý, okraj klobouku je dlouho nápadně podvinutý, chlupatě huňatý, pokožka je hrubě vláknitě plstnatá, za vlhka slizská, soustředně pásovaná, hnědo červenavá až masově růžová, vybledající do oranžově okrové barvy.

Lupeny jsou husté, krátce na třeň sbíhavé, krémové nebo narůžovělé, mléko je trvale čistě bílé a silně palčivé. Třeň až 80 mm dlouhý, pevný, hladký nebo ďubkatý, v dospělost dutý, bělavě červenavý. Dužnina je tvrdá, pevná, bělavá, má palčivou chuť a mírně terpentýnovou vůni.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za ryzec pýřitý (Lactarius pubescent), ten také tvoří mykorhizu s břízou ale nemá kruhatě pásovaný klobouk, lupeny bez růžového nádechu a ryzec Maierův (Lactarius mairei), vytváří menší plodnice, klobouk je zbarvený plavě oranžově až červenooranžově, lupeny jsou krémové až béžové, neďubkatý třeň.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy