REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec kravský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlý druh houby pro svojí palčivou chuť. Roste od srpna do října nejčastěji v mechatých březinách.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius torminosus

Nejedlý …………….. Ryzec kravský je nejedlý druh houby a to pro svoji palčivost.

V některých bývalých oblastech Sovětského svazu se však mléčně kvasí podobně jako kyselé zelí viz. článek: Využití ryzců v kuchyni

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste hojně pod břízami s kterými tvoří mykorhizu, najdeme ho nejčastěji v mechatých březinách.

Klobouk až 120 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý výrazně vmáčklý, ve stáří až nálevkovitý, okraj klobouku je dlouho nápadně podvinutý, chlupatě huňatý, pokožka je hrubě vláknitě plstnatá, za vlhka slizská, soustředně pásovaná, hnědo červenavá až masově růžová, vybledající do oranžově okrové barvy.

Lupeny jsou husté, krátce na třeň sbíhavé, krémové nebo narůžovělé, mléko je trvale čistě bílé a silně palčivé. Třeň až 80 mm dlouhý, pevný, hladký nebo ďubkatý, v dospělost dutý, bělavě červenavý. Dužnina je tvrdá, pevná, bělavá, má palčivou chuť a mírně terpentýnovou vůni.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za ryzec pýřitý (Lactarius pubescent), ten také tvoří mykorhizu s břízou ale nemá kruhatě pásovaný klobouk, lupeny bez růžového nádechu a ryzec Maierův (Lactarius mairei), vytváří menší plodnice, klobouk je zbarvený plavě oranžově až červenooranžově, lupeny jsou krémové až béžové, neďubkatý třeň.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy