REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec krátkonohý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nehojně rostoucí ryzec a to pod duby v listnatých lesích na vápencovém podloží. Je nejedlý.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius acerrimus

Nejedlý …………. Ryzec krátkonohý je nejedlý druh houby, v kuchyni bez praktického využití.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně pod duby v listnatých lesích na vápencovém podloží, většinou na prosvětlených místech.

Klobouk až 140 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem na okraji, krátce chlupatý, později vyklenutý, ještě později až nálevkovitý, hladký, lepkavý, obvykle výrazně soustředně pásovaný až skvrnitý, někdy ďubkatý, často laločnatě zprohýbaný, krémový, okrově žlutý až růžově žlutohnědý.

Lupeny jsou řídké, připojené až krátce sbíhavé, vidlené, žilnatě pospojované, krémové, nažloutlé až žlutohnědé, mléko je bílé, řídké, palčivé chuti. Třeň až 50 mm, válcovitý, tlustý, ďubkovaný, s porovnání s kloboukem velmi krátký, na bázi mírně zúžený, v mládí plný později dutý, nejprve bělavý, později světle okrový, okrový. Dužnina je masitá, pevná, okrová chuť palčivá, vůně příjemná, ovocná.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Ryzec pásovaný (Lactarius zonarius), má klobouk výrazněji kruhatě pásovaný a lupeny nejsou žilnatě pospojované. Roste pod duby, osikami a vzácně vrbami.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy