REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec krátkonohý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nehojně rostoucí ryzec a to pod duby v listnatých lesích na vápencovém podloží. Je nejedlý.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius acerrimus

Nejedlý …………. Ryzec krátkonohý je nejedlý druh houby, v kuchyni bez praktického využití.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně pod duby v listnatých lesích na vápencovém podloží, většinou na prosvětlených místech.

Klobouk až 140 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem na okraji, krátce chlupatý, později vyklenutý, ještě později až nálevkovitý, hladký, lepkavý, obvykle výrazně soustředně pásovaný až skvrnitý, někdy ďubkatý, často laločnatě zprohýbaný, krémový, okrově žlutý až růžově žlutohnědý.

Lupeny jsou řídké, připojené až krátce sbíhavé, vidlené, žilnatě pospojované, krémové, nažloutlé až žlutohnědé, mléko je bílé, řídké, palčivé chuti. Třeň až 50 mm, válcovitý, tlustý, ďubkovaný, s porovnání s kloboukem velmi krátký, na bázi mírně zúžený, v mládí plný později dutý, nejprve bělavý, později světle okrový, okrový. Dužnina je masitá, pevná, okrová chuť palčivá, vůně příjemná, ovocná.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Ryzec pásovaný (Lactarius zonarius), má klobouk výrazněji kruhatě pásovaný a lupeny nejsou žilnatě pospojované. Roste pod duby, osikami a vzácně vrbami.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy