REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec klamný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí hojně od července do října především v sušších doubravách a dubohabrových lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius decipiens

Nejedlý …………. Ryzec klamný je nejedlý druh houby pro svoji palčivost, v kuchyni bez praktického využití.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste velmi hojně především v sušších doubravách a dubohabrových lesích.

Klobouk až 70 mm, zpočátku sklenutý s podvinutým okrajem, později mírně nálevkovitý, někdy s hrbolkem na středu, okraj je jemně vroubkovaný, pokožka je hladká, suchá až slabě lepkavá, hlínově růžová, kožově růžová až cihlově červená, vybledající do špinavě světle rezavě růžové.

Lupeny jsou přirostlé až krátce sbíhavé, masově nažloutlé později světle rezavě masové, často rezavě skvrnité, ve stáří bíle, poprášené od výtrusného prachu, mléko je bílé, žloutnoucí, po chvíli hořké, palčivé chuti. Třeň až 80 mm, válcovitý, hladký, masově červenavý, později světle skořicový, báze červenohnědě až purpurově hnědě tmavnoucí. Dužnina je křehká, světle růžová nebo hlínově růžová, má palčivou chuť a muškátovou vůni.

Možná záměna:

Ryzec liškový (Lactarius tabidus), mléko je také bílé, později žloutnoucí, ale roste pod břízami a smrky na vlhčích místech.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy