REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec kafrový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od července až do října zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius camphoratus

Jedlý …………. Ryzec kafrový je jedlý, ale jeho kuchyňské využití omezené, hodí se jen v malém množství do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích, dává přednost kyselým půdám.

Klobouk až 50 mm, v mládí sklenutý, později rozprostřený, na středu vždy s ostrým vrcholkem, okolo hrbolku vmáčklý, matný, lysý, suchý, nelepkavý, nepásovaný, jednobarevně rezavě hnědý, pak hnědočervený, okraj je rýhovaný a jemně vrásčitě zvlněný.

Lupeny husté, krátce sbíhavé na třeň, v mládí červenavě bělavé, později skořicově hnědé až červenohnědé, v dospělosti od výtrusů bíle poprášené, po otlačení hnědě skvrnité, mléko je vodnatě bílé, natrpklé chuti. Třeň až 80 mm, válcovitý, někdy stlačený, v dospělosti rezavě hnědý, na spodu tmavě purpurový. Dužnina je světle červeno hnědavá, za sucha světle okrová, páchnoucí jako kafr nebo cikorka, libeček či polévkové koření maggi.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Po cikorce páchne též ryzec syrovátkový (Lactarius serifluus), má prořídlé lupeny, které jsou žluté, žlutohnědé.

Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) ten má na klobouku též hrbolek, lupeny jsou krémové, později masově okrové a mléko je bílé, palčivé, bez zápachu.

Ryzec játrový (Lactarius hepaticu), má opět na klobouku hrbolek, lupeny rezavě hnědé, skvrnité mléko bílé, vodnaté a třeň se na bázi vínově červeně zbarvuje, roste vzácně pod borovicemi na kyselých půdách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy