REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec kafrový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od července až do října zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius camphoratus

Jedlý …………. Ryzec kafrový je jedlý, ale jeho kuchyňské využití omezené, hodí se jen v malém množství do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích, dává přednost kyselým půdám.

Klobouk až 50 mm, v mládí sklenutý, později rozprostřený, na středu vždy s ostrým vrcholkem, okolo hrbolku vmáčklý, matný, lysý, suchý, nelepkavý, nepásovaný, jednobarevně rezavě hnědý, pak hnědočervený, okraj je rýhovaný a jemně vrásčitě zvlněný.

Lupeny husté, krátce sbíhavé na třeň, v mládí červenavě bělavé, později skořicově hnědé až červenohnědé, v dospělosti od výtrusů bíle poprášené, po otlačení hnědě skvrnité, mléko je vodnatě bílé, natrpklé chuti. Třeň až 80 mm, válcovitý, někdy stlačený, v dospělosti rezavě hnědý, na spodu tmavě purpurový. Dužnina je světle červeno hnědavá, za sucha světle okrová, páchnoucí jako kafr nebo cikorka, libeček či polévkové koření maggi.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Po cikorce páchne též ryzec syrovátkový (Lactarius serifluus), má prořídlé lupeny, které jsou žluté, žlutohnědé.

Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) ten má na klobouku též hrbolek, lupeny jsou krémové, později masově okrové a mléko je bílé, palčivé, bez zápachu.

Ryzec játrový (Lactarius hepaticu), má opět na klobouku hrbolek, lupeny rezavě hnědé, skvrnité mléko bílé, vodnaté a třeň se na bázi vínově červeně zbarvuje, roste vzácně pod borovicemi na kyselých půdách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.