REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec kafrový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od července až do října zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius camphoratus

Jedlý …………. Ryzec kafrový je jedlý, ale jeho kuchyňské využití omezené, hodí se jen v malém množství do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích, dává přednost kyselým půdám.

Klobouk až 50 mm, v mládí sklenutý, později rozprostřený, na středu vždy s ostrým vrcholkem, okolo hrbolku vmáčklý, matný, lysý, suchý, nelepkavý, nepásovaný, jednobarevně rezavě hnědý, pak hnědočervený, okraj je rýhovaný a jemně vrásčitě zvlněný.

Lupeny husté, krátce sbíhavé na třeň, v mládí červenavě bělavé, později skořicově hnědé až červenohnědé, v dospělosti od výtrusů bíle poprášené, po otlačení hnědě skvrnité, mléko je vodnatě bílé, natrpklé chuti. Třeň až 80 mm, válcovitý, někdy stlačený, v dospělosti rezavě hnědý, na spodu tmavě purpurový. Dužnina je světle červeno hnědavá, za sucha světle okrová, páchnoucí jako kafr nebo cikorka, libeček či polévkové koření maggi.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Po cikorce páchne též ryzec syrovátkový (Lactarius serifluus), má prořídlé lupeny, které jsou žluté, žlutohnědé.

Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) ten má na klobouku též hrbolek, lupeny jsou krémové, později masově okrové a mléko je bílé, palčivé, bez zápachu.

Ryzec játrový (Lactarius hepaticu), má opět na klobouku hrbolek, lupeny rezavě hnědé, skvrnité mléko bílé, vodnaté a třeň se na bázi vínově červeně zbarvuje, roste vzácně pod borovicemi na kyselých půdách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy