REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec kafrový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od července až do října zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius camphoratus

Jedlý …………. Ryzec kafrový je jedlý, ale jeho kuchyňské využití omezené, hodí se jen v malém množství do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích, dává přednost kyselým půdám.

Klobouk až 50 mm, v mládí sklenutý, později rozprostřený, na středu vždy s ostrým vrcholkem, okolo hrbolku vmáčklý, matný, lysý, suchý, nelepkavý, nepásovaný, jednobarevně rezavě hnědý, pak hnědočervený, okraj je rýhovaný a jemně vrásčitě zvlněný.

Lupeny husté, krátce sbíhavé na třeň, v mládí červenavě bělavé, později skořicově hnědé až červenohnědé, v dospělosti od výtrusů bíle poprášené, po otlačení hnědě skvrnité, mléko je vodnatě bílé, natrpklé chuti. Třeň až 80 mm, válcovitý, někdy stlačený, v dospělosti rezavě hnědý, na spodu tmavě purpurový. Dužnina je světle červeno hnědavá, za sucha světle okrová, páchnoucí jako kafr nebo cikorka, libeček či polévkové koření maggi.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Po cikorce páchne též ryzec syrovátkový (Lactarius serifluus), má prořídlé lupeny, které jsou žluté, žlutohnědé.

Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) ten má na klobouku též hrbolek, lupeny jsou krémové, později masově okrové a mléko je bílé, palčivé, bez zápachu.

Ryzec játrový (Lactarius hepaticu), má opět na klobouku hrbolek, lupeny rezavě hnědé, skvrnité mléko bílé, vodnaté a třeň se na bázi vínově červeně zbarvuje, roste vzácně pod borovicemi na kyselých půdách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy