REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec kafrový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od července až do října zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius camphoratus

Jedlý …………. Ryzec kafrový je jedlý, ale jeho kuchyňské využití omezené, hodí se jen v malém množství do směsí s jinými druhy hub.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích, dává přednost kyselým půdám.

Klobouk až 50 mm, v mládí sklenutý, později rozprostřený, na středu vždy s ostrým vrcholkem, okolo hrbolku vmáčklý, matný, lysý, suchý, nelepkavý, nepásovaný, jednobarevně rezavě hnědý, pak hnědočervený, okraj je rýhovaný a jemně vrásčitě zvlněný.

Lupeny husté, krátce sbíhavé na třeň, v mládí červenavě bělavé, později skořicově hnědé až červenohnědé, v dospělosti od výtrusů bíle poprášené, po otlačení hnědě skvrnité, mléko je vodnatě bílé, natrpklé chuti. Třeň až 80 mm, válcovitý, někdy stlačený, v dospělosti rezavě hnědý, na spodu tmavě purpurový. Dužnina je světle červeno hnědavá, za sucha světle okrová, páchnoucí jako kafr nebo cikorka, libeček či polévkové koření maggi.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Po cikorce páchne též ryzec syrovátkový (Lactarius serifluus), má prořídlé lupeny, které jsou žluté, žlutohnědé.

Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) ten má na klobouku též hrbolek, lupeny jsou krémové, později masově okrové a mléko je bílé, palčivé, bez zápachu.

Ryzec játrový (Lactarius hepaticu), má opět na klobouku hrbolek, lupeny rezavě hnědé, skvrnité mléko bílé, vodnaté a třeň se na bázi vínově červeně zbarvuje, roste vzácně pod borovicemi na kyselých půdách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy