REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec hnědý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedovatá houba vyvolávající gastrointestinální otravy (otravy které vyvolávají lokální podráždění sliznic trávicího ústrojí).


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius helvus

Jedovatý! …………. Ryzec hnědý je jedovatý druh houby, vyvolává gastrointestinální otravy (otravy které vyvolávají lokální podráždění sliznic trávicího ústrojí).

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně na vlhkých stanovištích pod smrky a borovicemi, vzácně i pod břízami, často ve vřesovištích.

Klobouk až 140 mm, v mládí sklenutý s nevýrazným plochým hrbolem, který později téměř mizí, později plochý, na středu pupkovitě vmáčklý nebo mírně nálevkovitý, přitiskle vločkatě šupinatý, nejprve okrově žlutý s červenavým nádechem, za vlhka oranžově hnědavý s fialovým nádechem, v dospělosti blednoucí, obvykle rezavě žlutý, žlutohnědý.

Lupeny jsou středně husté na třeň sbíhavé, zprvu bělavé, potom okrově žluté, nakonec oranžově okrové, mléko je čiré, vodnaté a nahořklé. Třeň až 120 mm, válcovitý, v dospělosti dutý, stejně zbarvený jako klobouk, ale světlejší, naspodu bělavě plstnatý. Dužnina je křehká, světle okrová, v bázi třeně hnědavá, má mírnou chuť, za čerstva ovocnou vůni, při zasychání nebo rozemneme-li kousek plodnice v ruce silnou vůni jako polévkové koření maggi.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobný je menší ryzec ryšavý (Lactarius rufus), který má v dospělosti výrazný hrbol na klobouku a mléko je trvale bílé a ostře palčivé. Za jedlý ryzec dubový (Lactarius quietus), ten roní nažloutlé až smetanové mléko a má ploštěný zápach, výskyt pod duby.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy