REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec hnědý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedovatá houba vyvolávající gastrointestinální otravy (otravy které vyvolávají lokální podráždění sliznic trávicího ústrojí).


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius helvus

Jedovatý! …………. Ryzec hnědý je jedovatý druh houby, vyvolává gastrointestinální otravy (otravy které vyvolávají lokální podráždění sliznic trávicího ústrojí).

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste hojně na vlhkých stanovištích pod smrky a borovicemi, vzácně i pod břízami, často ve vřesovištích.

Klobouk až 140 mm, v mládí sklenutý s nevýrazným plochým hrbolem, který později téměř mizí, později plochý, na středu pupkovitě vmáčklý nebo mírně nálevkovitý, přitiskle vločkatě šupinatý, nejprve okrově žlutý s červenavým nádechem, za vlhka oranžově hnědavý s fialovým nádechem, v dospělosti blednoucí, obvykle rezavě žlutý, žlutohnědý.

Lupeny jsou středně husté na třeň sbíhavé, zprvu bělavé, potom okrově žluté, nakonec oranžově okrové, mléko je čiré, vodnaté a nahořklé. Třeň až 120 mm, válcovitý, v dospělosti dutý, stejně zbarvený jako klobouk, ale světlejší, naspodu bělavě plstnatý. Dužnina je křehká, světle okrová, v bázi třeně hnědavá, má mírnou chuť, za čerstva ovocnou vůni, při zasychání nebo rozemneme-li kousek plodnice v ruce silnou vůni jako polévkové koření maggi.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobný je menší ryzec ryšavý (Lactarius rufus), který má v dospělosti výrazný hrbol na klobouku a mléko je trvale bílé a ostře palčivé. Za jedlý ryzec dubový (Lactarius quietus), ten roní nažloutlé až smetanové mléko a má ploštěný zápach, výskyt pod duby.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy