REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec ďubkovaný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlý druh houby rostoucí nehojně pod smrky s kterými tvoří mykorhizu ve vlhkých, podhorských a horských lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius scrobiculatus

Nejedlý …………. Ryzec ďubkovaný je nejedlý druh houby pro svoji palčivost.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně pod smrky s kterými tvoří mykorhizu ve vlhkých, podhorských a horských lesích, především na vápencovém podloží.

Klobouk až 20 cm, v mládí polokulovitý, pak nízce sklenutý, na středu téměř plochý až výrazně vmáčklý, na okraji dlouho podvinutý, plstnatý a tlustě masitý a tvrdý, kromě středu pokrytý přitisklými šupinami, za vlhka slizský, za sucha lesklý, slámově žlutý, zlatavý až rezavě žlutý.

Lupeny jsou široce přirostlé, husté, úzké, krémové, žlutavé nebo světle hořčičné, v mládí roní kapičky tekutiny, mléko je palčivé na vzduchu žloutne. Třeň až 80 mm, válcovitý, velmi tvrdý, ojíněný, v mládí plný, později dutý, na světle krémovém až žlutavém podkladu, pokrytý tmavšími ďubkami. Dužnina je tlustá, masitá velmi tvrdá, bělavá až žlutavá, má palčivou chuť a ovocnou vůni.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Ryzec statný (Lactarius repaestaneus), také roste v podhorských a horských smrčinách, na otlačených místech fialoví stejně jako dužnina na řezu a bílé mléko se po chvíli zbarvuje fialově.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy