REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec dubový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba nevalné kvality. Roste od června do října v listnatých a smíšených lesích pod duby.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius quietus

Jedlý …………. Ryzec dubový je jedlý druh houby nevalné kvality, hodí se jen v malém množství do směsí.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste velmi hojně v listnatých a smíšených lesích pod duby.

Klobouk až 100 mm ,v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý, na středu vmáčklý, nálevkovitý, ve stáří se zvlněným okrajem bez hrbolu, masitý, pružný, v mládí červenohnědý, brzy skořicově hnědý až masově rezavě hnědý, někdy slabě pásovaný, za sucha vybledá. Lupeny jsou dosti husté, sbíhavé, v mládí bělavé, šedožlutavé, v dospělosti světle skořicově hnědé, na ostří s hnědými skvrnami, ve stáří bělavé, poprášené výtrusným prachem, mléko je žlutavé nahořklé.

Atlas hub - Houby lupenatéTřeň až 100 mm, válcovitý, hladký, skořicově hnědý, na bázi téměř červený, po otlačení hnědočervenající. Dužnina je v klobouku bělavá, ve třeni skořicově nahnědlá, chuť mírná, vůně nenápadná, ve stáří nepříjemná ploštičná.

Možná záměna:

Za jedovatý ryzec hnědý (Lactarius helvus), má čiré vodnaté mléko a dužnina voní po polévkovém koření maggi, roste ve vlhkých jehličnatých lesích.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy