REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec černohlávek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mezi nejkrásnějšín ryzce patří právě tento ryzec černohlávek. Najdeme jej zejména ve vyšších polohách v jehličnatých lesích. Jeho kontrast mezi bílými lupeny a černým třeněm jej činí snadno poznatelným. Záměna je možná za ryzec datlí, který je mohutnější, má růžovohnědé lupeny a palčivé mléko, kdežto ryzec černohlávek roní čistě bílé mléko, nepalčivé.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius lignyotus

Jedlý …………………. Ryzec černohlávek je jedlý druh houby, hodí se nejlépe do směsí, nevyrovná se ryzcům s oranžovým a červeným mlékem.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste celkem hojně v horských a podhorských smrčinách na kyselých půdách.

Klobouk až 100 mm, v mládí sklenutý až plochý s podvinutým okrajem, později nálevkovitý s malým ostrým hrbolem, suchý, plstnatý až hladký, často s vroubkovaným okrajem, tmavohnědý nebo hnědočerný, někdy s tmavým cihlovým nádechem. Lupeny jsou zoubkem sbíhavé, nízké, bílé až krémové, někdy od mléka špinavě narůžovělé ,ostří je stejně zbarvené nebo šedohnědé, mléko je bílé při zasychání špinavě růžovějící a má mírnou chuť.

Atlas hub - Houby lupenatéTřeň až 100 mm, válcovitý, břichatý až kyjovitý, tmavohnědý, sépiově šedý, na bázi bílý nahoře podélně brázditě vrásčitý. Dužnina je tenká, pevná, bílá, na řezu se zbarvuje narůžověle, má chuť po lískových oříšcích a příjemnou vůni.

Možná záměna:

Podobný je nejedlý ryzec datlí (Lactarius picinus), který je robustnější, nemá hrbol na klobouku a mléko má mírnou palčivou chuť, třeň není rovněž rýhovaný.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy