REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec černohlávek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mezi nejkrásnějšín ryzce patří právě tento ryzec černohlávek. Najdeme jej zejména ve vyšších polohách v jehličnatých lesích. Jeho kontrast mezi bílými lupeny a černým třeněm jej činí snadno poznatelným. Záměna je možná za ryzec datlí, který je mohutnější, má růžovohnědé lupeny a palčivé mléko, kdežto ryzec černohlávek roní čistě bílé mléko, nepalčivé.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius lignyotus

Jedlý …………………. Ryzec černohlávek je jedlý druh houby, hodí se nejlépe do směsí, nevyrovná se ryzcům s oranžovým a červeným mlékem.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste celkem hojně v horských a podhorských smrčinách na kyselých půdách.

Klobouk až 100 mm, v mládí sklenutý až plochý s podvinutým okrajem, později nálevkovitý s malým ostrým hrbolem, suchý, plstnatý až hladký, často s vroubkovaným okrajem, tmavohnědý nebo hnědočerný, někdy s tmavým cihlovým nádechem. Lupeny jsou zoubkem sbíhavé, nízké, bílé až krémové, někdy od mléka špinavě narůžovělé ,ostří je stejně zbarvené nebo šedohnědé, mléko je bílé při zasychání špinavě růžovějící a má mírnou chuť.

Atlas hub - Houby lupenatéTřeň až 100 mm, válcovitý, břichatý až kyjovitý, tmavohnědý, sépiově šedý, na bázi bílý nahoře podélně brázditě vrásčitý. Dužnina je tenká, pevná, bílá, na řezu se zbarvuje narůžověle, má chuť po lískových oříšcích a příjemnou vůni.

Možná záměna:

Podobný je nejedlý ryzec datlí (Lactarius picinus), který je robustnější, nemá hrbol na klobouku a mléko má mírnou palčivou chuť, třeň není rovněž rýhovaný.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy