REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec Bresadolův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý ryzec a to pro svoji palčivou chuť. Roste vzácně v podhorských a horských lesích na vlhkých místech pod smrky a jedlemi od července do října.


Latinsky: Lactarius zonarioides

Nejedlý ………… Nejedlý, palčivý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste vzácně v podhorských a horských lesích na vlhkých místech pod smrky a jedlemi.

Klobouk až 120 mm, brzy zprohýbaný až nálevkovitý, na okraji podvinutý, hladký. Pokožka okrově až rezavě ojíněná, ďubkatá, kruhatá. Lupeny husté, vysoké až 4 mm, přirostlé ke třeni, krémové.

Třeň válcovitý, někdy k bázi zúžený, brzy dutý, bělavý až okrový, někdy ďubkatý. Dužnina pevná, bílá, pomalu se zbarvující do šedozelena. Mléko bílé, neměnné, na lupenech po zaschnutí zanechává šedozelené skvrny. Palčivé, vůně nakysle ovocná.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Možná záměna:

Podobný je ryzec modřínový – Lactarius porninsis s kloboukem žlutě až ryšavě oranžovým, rostoucí výhradně pod modříny.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy