REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec Bertillonův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z nejpalčivějších ryzců rostoucí od srpna do listopadu. V kuchyni zcela bez využití.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius bertillonii

Nejedlý …………. Ryzec Bertillonův je jeden z nejpalčivějších ryzců, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: srpen až listopad

Roste nehojně pod buky, duby a břízami, plodnice velmi často znečištěné od substrátu.

Klobouk až 200 mm, v mládí vyklenutý s podvinutým okrajem, později na středu vmáčklý až nálevkovitý, zprohýbaný, suchý, plstnatý, bílý, od středu žlutavý, krémový.

Lupeny v mládí bílé, později světle krémové, řídké, někdy větvené, mléko bílé, při zasychání na lupenech žloutnoucí, velmi ostře palčivé. Třeň až 80 mm, válcovitý, k bázi zúžený, plstnatý, bílý, někdy nažloutlý. Dužnina je tvrdá, pevná, bílá, chuť velmi palčivá, vůně nakyslá.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za ryzec plstnatý (Lactarius vellereus), nemá však tak řídké lupeny jako r. Bertillonův, klobouk je plstnatý, mléko je nahořklé.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy