REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rychlovky z kuřete

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte rádi kuřecí maso, ale už vám dochází nápady, jak jej připravit jinak? Máme pro vás dva recepty, které oceníte, a zvládne je opravdu každý. Během chvilky připravíte zdravý oběd i večeři.


Kuřecí maso je kuchaři a kuchařkami velmi oblíbené. A nejenom jimi. Strávníci ho vyhledávají kvůli dietním vlastnostem i rychlé přípravě. Maso je křehké s jemnou chutí a velkou variabilitou. Abyste si chuť kuřecího masa opravdu vychutnali, vybírejte takové, které nese značku kvality, například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“. Rozdíl je patrný na první skus.

 

KUŘECÍ KAPSA SE SÝREM A ŠPENÁTEM

Kuřecí prsa jsou tím nejdietnějším kouskem z celého kuřete. Jejich příprava je jednoduchá, mají však sklony k vysušení. Pokud je ale naplníte, zůstanou krásně šťavnatá. Náplň můžete různě obměňovat. Kombinaci špenátu s balkánským sýrem si ale zamilujete.

4 porce, 30 min. příprava, nízká náročnost

Ingredience:

  • cca 4 kuřecí prsa s kůží
  • 50 g balkánského sýra
  • 50 g eidamu
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml bílého vína
  • hrst plátků mandlí
  • pepř
  • olej
  • sůl

Postup:

Kuřecí prsa omyjte a osušte. Střed prořízněte tak, aby vznikla uvnitř kapsa. Maso osolte a opepřete ze všech stran, i uvnitř kapsy. Dovnitř vetřete prolisovaný česnek. Špenát vsypte do cedníku a spařte ho vroucí vodou. Balkánský sýr a eidam nastrouhejte a smíchejte dohromady. Sýrem vyložte vzniklou kapsu a přidejte i špenát a plátky mandlí. Pokud budou suroviny špatně držet uvnitř, můžete kapsu zpevnit pomocí párátka. Na pánvi rozehřejte olej a pomalu v něm smažte kuře kůží dolů. Až bude kůže zlatavá a křupavá, kuřecí prsa otočte. Poté pár minut restujte. Podlijte maso vínem, přiklopte a nechte asi 15 minut dusit. V případě potřeby ještě podlijte vodou. Kuřecí kapsy podávejte s opečenými bramborami.

 

 

 

KUŘECÍ ZÁVIN

Nakrájet, zamotat a strčit do trouby. Jednoduchý recept na rodinnou večeři, kterou můžete jíst teplou nebo i za studena.

4 porce, 40 min. příprava, náročnost nízká

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 2 vejce
  • 250 ml zakysané smetany
  • čerstvý tymián (1 snítka)
  • 300 g kuřecího masa
  • 200 g modrého sýra
  • 1 hruška
  • 50 g vlašských ořechů
  • pepř
  • olej
  • sůl

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Kuřecí maso omyjte a osušte, osolte a opepřete. Poté ho nakrájejte na nudličky. Kousky kuřete krátce osmahněte na rozpáleném oleji. Nivu rozmačkejte dohladka a smíchejte se zakysanou smetanou. Vmíchejte 1 vejce. Do sýrové směsi přidejte lístky tymiánu. Listové těsto rozdělte na 2 části a vyválejte 2 tenké placky. Každou placku potřete zakysanou smetanou s modrým sýrem a poklaďte kuřecím masem. K masu přidejte na kostičky nakrájenou hrušku zbavenou jadřinců a vše zasypte nasekanými ořechy. Náplň osolte, opepřete a zaviňte do těsta. Záviny položte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte dozlatova, asi 20 minut.

Tip: Nakrájejte maso na drobné kousky a přeskočte tak krok jejich přípravy na pánvi.

 

 

Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.

 

Poznámka redakce:

O značce „Klasa“

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti ji mohou spotřebitelé nalézt na obalech u více než 995 produktů od více než 225 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.

O značce „Regionální potravina“

Již devátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat ze 420 oceněných produktů od 322 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“

Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

 

O značce „Ekologická produkce“

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

  • Zaručené tradiční speciality (ZTS)
  • Chráněné označením původu (CHOP)
  • Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy