REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rybí maso, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obalovaná ryba ani řízek se na pánvi nebude odlupovat, když jej těsně před smažením krátce ponoříme z obou stran do tuku na pánvi …


  • Rybu můžeme péct obalenou vrstvou soli, která při pečení ztvrdne. Krustu pak rozbijeme a rybu podáváme vcelku.
  • Rybu zabíjíme prudkým úderem do hlavy. Po omráčení zapíchneme nůž těsně za hlavou do páteře a rychle hlavu uřízneme. Pak tupou stranou nože oškrabáme šupiny, vždy od ocasu proti směru růstu šupin. Šupiny se lépe oškrábou, ponoříme-li rybu na pár vteřin do vroucí vody.
  • U platýsů je obzvlášť důležité opékání na silném ohni a na hodně rozpáleném tuku. Budou rychle propečení a uchovají si správnou konzistenci.
  • Rybu kucháme tak, že ji rozřízneme od ocasu na břišní straně a z otevřené dutiny opatrně vyjmeme vnitřnosti. Při vyjímání vnitřností postupujeme od zadu do předu. Žlučový váček opatrně vyřízneme a ihned zahodíme. Rybu pak příčně nakrájíme na porce, omyjeme a osušíme. Pak už s ní pracujeme podle svých zvyklostí a fantazie.
  • Při přípravě ryby – důkladně očistit (opláchnout pod tekoucí vodou, odstranit zbytky krve a kostí) – okyselit (rybu pokapeme šťávou z citrónu nebo ji vložíme do marinády) a osolit. Podle druhu přípravy ji můžeme také dokořenit pepřem, paprikou, česnekem a kořením kari. K rybě se také hodí bylinky (petrželka, kopr, řeřicha, meduňka, šalvěj, estragon, rozmarýn).
  • Rybí polévka pro štíhlou linii: Jestliže nám do oběda zbyde trochu smažené ryby, připravíme z ní chutnou a lehkou polévku k večeři. Osmahneme a vodou s instantním rybím vývarem zalijeme polévkovou zeleninu. Přidáme kousky masa a polévka je hotová.
  • Bez strouhanky: Očištěné porce ryby osolíme, obalíme v hladké mouce a velmi krátce smočíme v míse s vodou. Po okapání smažíme v rozpáleném oleji jako obvykle. Toto smažení má tu výhodu, že olej na pánvi zůstane čistý bez připálených drobků strouhanky.
  • Zápach z pánve, na níž jsme pekli rybu odstraníme tak, že v ní necháme povařit čajový vývar.
  • Ryba, páchne-li bahnem, ztratí tento pach, když ji vložíme na delší dobu na dřevěné uhlí nebo ji necháme na několik dní v čerstvé pramenité vodě. Můžeme ji ponořit na 15 minut do vlažného mléka nebo zlehka potřít vodou nebo opláchnout.
  • Ryby vaříme vždy bez pokličky, protože se obvykle rozvaří. Vařenou rybu poznáme, když ji vezmeme za ploutev a ta se lehce vytáhne.
  • Uzené a přesolené ryby ztratí slanost, necháme-li ji na hodinu namočenou v mléce a potom ji omyjeme čistou vodou. Ryby v létě uchováme po delší dobu, když ji zabalíme do čerstvě natrhaných kopřiv.
  • Nevýhodou rybího masa je, že po zabití rychle podléhá zkáze. Nejdříve se rozkládají vnitřnosti, žábry a kůže. Proto zabitou rybu ihned vyvrhneme, oškrábeme, odstraníme ploutve a žábry a maso co nejdříve upravíme. Zkažená ryba a v rozkladu má zapadlé oči, rohovky potažené slizem, který páchne, rozměklé vnitřnosti a žábry prostoupené páchnoucím slizem, šupiny a kosti uvolněné, maso změklé. Rybí šupiny při škrábání neodletují, škrábeme-li rybu ve větší nádobě polévkovou lžící proti šupinám.
  • Ryby na smažení neobalujeme předem, ale až těsně před smažením, protože obal zvlhne a při smažení opadává. Ryby jsou křehké, chutné, když je nasolíme nejméně 2 hodiny před úpravou. Při obalování v trojobalu můžeme strouhanku vyměnit za kokos, sezamová semínka nebo kukuřičné lupínky.
  • Smažená ryba bude křehčí, když ji před obalením namočíme do slaného mléka. Osmaženou rybu pokapeme citronem, bude nejen chutnější, ale i lépe stravitelná. Chceme-li, aby rybí maso pěknou bílou barvu, potřeme je před vařením citrónovou šťávou.
  • Malé ryby, ponejvíce pstruhy, vaříme též stočené. Rybu stočíme za syrova spíchnutím ocásku s tlamičkou. Takto upravení jsou ozdobou mísy.
  • Připravujeme-li rybu s omáčkou na černo, zachytneme krev z ryby do malého hrnečku, kam jsme nalili trochu octa. K tomu účelu rybu ještě vypláchneme octem a slijeme také do hrnečku.
  • Vařené ryby namodro nikdy nebereme suchou rukou, protože bychom porušili povrchový sliz. Ruce si nejprve namočíme ve vodě.
  • Chuť uzené ryby můžeme ještě vylepšit tím, že ji prohřejeme buď v troubě při 50°C nebo v mikrovlnné troubě při středním výkonu.
  • Rybí maso před tepelnou úpravou pokapeme citronovou šťávou nebo octem. Potlačíme tak pro něho nepříjemný rybí pach.
  • Ryby grilujeme vždy kůží dolů, celou rybu lehce na hřbetu nařízneme, aby se nekroutila.
  • Rybí polévku vaříme většinou jen z ryb sladkovodních, hlavně z jiker, hlav a mlíčí. Rybí salát připravujeme z jednoho nebo několika druhů ryb nebo jejich zbytků.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy