REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rohovník obecný (Karob)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plody rohovníku obecného mají nasládlou chuť, neobsahují kofein ani jiné psychoaktivní látky a často se používají jako hypoalergenická náhrada mouky při bezlepkové dietě a ke kojenecké výživě. Slouží též jako alternativa kakaa v zákuscích a zmrzlinách. Konzumuje se plod bez zrníček. Mezi hlavní producenty patří Itálie, Řecko a Španělsko. Lidový název svatojánský chléb vznikl podle božské many – šťávy z čerstvých plodů, která podle Bible zachránila Jana Křtitele v poušti od smrti hladem.


Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Latinsky: Ceratonia siliqua

Jiný název: Svatojánský chléb

Tatot stálezelená rostlina z čeledi bobovitých roste ve Středomoří. Plodí plody luskovitého tvaru, které se nazývají struky. Tyto lusky jsou přibližně 15-30 cm dlouhé, poměrně silné a široké, mají chuť podobnou čokoládě. Uvnitř lusku se nacházejí semínka obalená dužninou.

V potravinářském průmyslu se zpracovává jak lusk tak i semena a dužnina plodu. Ze semen se vyrábí rohovníková guma. Ta slouží jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo v potravinářském průmyslu. Z lusku této rostliny se vyrábí karobový prášek, který má hnědou barvu. Lusk je nejprve usušen a poté mlet na jemný prášek, který se díky své konzistenci, podobné barvě a chuti může použít jako náhrada za prášek kakaový.

Karobový prášek je bohatý na bílkoviny, minerály (hořčík, vápník, fosfor, železo, nikl) a vitamíny A, B, D, O. Proti kakaovému prášku je až sedmkrát méně tučný a obsahuje až o třetinu méně kalorií. Proto si ho s chutí můžou dopřát i ti kdo drží dietu. Karobový prášek neobsahuje kofein, alergeny, theobromin, ani methylxanthiny. Karob také podporuje trávení a snižuje cholesterol v krvi. Je bohatým zdrojem vlákniny, pektinu a ligninu, který pomáhá při trávení a vylučování.

Kuchyňské využití karobu

V dobách našich prababiček bývaly leckdy lusky karobu jedinou sladkostí, kterou našly na ošatce mezi sušeným ovocem, ořechy a jablíčky.

K nám se dovážejí lusky svatojánského chleba již usušené, neboť rychle plesniví. Mají nasládlou chuť, jejich dřeň obsahuje až 26 % sacharózy, 13 % fruktózy, 4,5 % proteinů a 1,5 % tuku.

Kakao lze při přípravě čokolády snadno nahradit právě karobem a to v poměru jedna ku jedné. Chutí se od sebe vůbec neliší a dokonce v pečivu nebo cukroví není záměna vůbec poznat. Dokonce i karobová čokoláda, sušenky, tyčinky a pomazánky nejsou od pravých čokoládových k rozeznání, ale jsou zdravější a lépe stravitelné, neboť karob má protiprůjmové účinky, příznivý vliv na trávení a vylučování a na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Karobová čokoláda je zejména vhodná pro alergiky, protože neobsahuje kravské mléko.

Zdroj: www.chemievjidle.cz, zeny.

e15.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy