REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.


Tato exotika pochází z Malajsie, nyní je rozšířený převážně po celé jihovýchodní Asii a mezi největší pěstitele vůbec patří Thajsko. Strom, na kterém rambutan roste je velmi vysoký strom, dorůstá se až do výšky 18metrů. Jde o stálezelený strom, který může plodit dvakrát do roka. Délka života tohoto stromu je poměrně dlouhá, za jeho život z něj tak může být sklizeno velké množství plodů. Plody jsou většinou oválné, zbarvené do červena. Jejich velikost se pohybuje kolem 6 centimetrů a na slupce ovoce se nacházejí měkké trny. Pod touto slupkou nalezneme měkkou dužinu ve žlutobílé barvě. Chuť této dužiny je aromatická, sladkokyselá a přímo vynikající. Celý plod je velice podobný liči, a to nejen svou chutí, která je jen u rambutanu o něco výraznější, ale také svým vzhledem.


 

Rambutan můžete jíst „jen tak“ – syrové, jen vyloupnuté ze slupky.

V čerstvém stavu jej lze použít do sorbetů, ovocných salátů, k přípravě lehkých moučníků, do rýžových pudinků, želé a džemů. Dužinu je také možno přidávat k masu do směsí sweet & sour stejně jako liči, čímž pokrm získá exotický nádech.

Ze semen rambutanu se navíc lisuje olej využívající se k vaření, ale také k výrobě mýdel, svíček nebo kosmetiky. Kromě toho, že je toto ovoce velká dobrota, je hojně v Asii využívané k léčbě průjmů a úplavice. Pravidelná konzumace rambutanu snižuje krevní tlak.

Exotické plody rambutanu si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy