REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řeřicha

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednoletá bylinka s chutí ředkvičky. Snadno se pěstuje a na okně působí dekorativně. Dorůstá až 40 cm, ke konzumaci se sklízí většinou v prvních 2-3 týdnech po vyklíčení.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Leppidum sativum L.

Podle odborníků chrání organismus proti některým nádorovým onemocněním. Podporuje totiž vznik antioxidantů v krvi a právě tyto látky v těle tlumí negativní účinky volných radikálů, jež poškozují buňky a mohou vyvolat rakovinové bujení. Řeřichu můžeme použít jako součást detoxikační kůry. Díky poměrně bohatě zastoupenému draslíku působí močopudně, čistí tak naše ledviny a patří do skupiny bylin a zeleniny o kterých říkáme, že čistí krev. Tento blahodárný účinek je navíc posílen zmíněnými antioxidanty, řeřicha je tak tou pravou rostlinou pro čistící kůry a posílení imunitního systému.

Řeřicha je ceněná jako bylina-zelenina, prospěšná našim ledvinám a močovým cestám. Zbavuje je toxických láteke a eliminuje mikroorganismy způsobující záněty. Je tedy vhodné ji pravidelně konzumovat, pokud trpíme častými záněty močového mechýře nebo ledvin, a to jako prevenci i pro léčbu již rozvinuté infekce. Jejich léčivých účinků lze využít také v případě nachlazení a nemocí dáchacích cest. Pomáhá léčit kašel a stimuluje náš imunitní systém v boji proti původci nákazy.

Další její výhodou je příznivé působení na naše trávení. Řeřicha podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater, proto je dobře ji přidávat do tučnějších a těžkých jídel. Ulehčí nám jejich trávení a zabrání případným pocitům těžkosti po jídle.

Mladé a křehké rostlinky řeřichy mají podobnou chuť jako ředkvička, jsou tedy výborné čerstvé, rozložené na chlebu s máslem nebo sýrem. Drobněji nasekanou řeřichu můžeme přidávat do různých tvarohových, sýrových či vaječných pomazánek, je velmi chutná v zeleninových salátech nebo na vařených bramborách. Její čerstvou natí dodáme zajímavou chuť i míchaným vajíčkům nebo slané omeletě. Vaječným pokrmům nejenže propůjčuje kořeněnou a pikantní chuť, ale zároveň nám pomáhá s jejich trávením, protože stimuluje činnost žlučníku.

Řeřicha se dá i tepelně upravovat, hodí se do zeleninových polévek, ale vzhledem k tomu, že po převaření ztrácí většinu vitaminu C a také svoji jedinečnou chuť, servírujeme ji raději čerstvou. Po uvaření většího množství řeřichy ve vývaru nám polévka zhořkne!

Zdroj: Encyklopedie bylin a koření

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy