REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mistr šéfkuchař Jarosla Vašák radí

Pan Vašák je autor více jak 100 kuchařek, skvělý kuchař, který rád poradí …


Úpravy ryb

Čištění, kuchání, nasolování, krájení …

Úvodem něco o houbách

Ať již bereme houby jako pochutinu, nebo potravinu jsou vždy vítaným doplňkem naší stravy. Byly oblíbené již za dávných času. Ve sběru a konzumaci hub se řadí naše republika na jedno z předních míst ve světě v přepočtu na jednoho obyvatele.

Vitaminy

Jsou nezbytné pro život každé tělní buňky. Je známo více než 20 vitamínů, z nichž 9 je prokazatelně nutných pro život člověka.

Vláknina

Polysacharidy jsou v přirozených podmínkách pravidelně provázeny vlákninou. Je tvořena celulozou, hemicelulozou a pektiny. I když není nemetabolizována jako ostatní živiny, je významná pro činnost trávicí soustavy, ovlivňuje metabolizmus stěny střevní, jater a dalších tkání …

Základní vzor jídelníčku

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.

Zdroje energie v potravinách

Obiloviny, ořechy, mléko, soli, tekutiny, vejce … jejich využití v gastronomii a přínos pro lidský organismus.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy