REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdroje energie v potravinách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obiloviny, ořechy, mléko, soli, tekutiny, vejce … jejich využití v gastronomii a přínos pro lidský organismus.


a) Obiloviny tvoří základ jídelníčku.

Mohou se užívat v různých úpravách – syrové, vařené, pečené. Tuhá potrava je pro organismus prospěšnější než řídké kaše, protože při kousání potravu snáze prosliníme a jsou pak dobře využity glycidy. Základ potravy proto tvoří chléb, který musí být dobře propečený, lehký, suchý. Chléb starý 2-3 dny je zdravější než čerstvý. Nejzdravější je chléb nakrájený na krajíčky a usušený v troubě, až zmizí poslední stopy vlhkosti. Obiloviny je možné používat naklíčené. Taková strava je bohatá na enzymy. Nevhodné je používání jedlé sody nebo kypřících prášků na zkypření těsta, škodí to našemu zdraví.

b) Ořechy

Mnoho rostlin ve svých semenech poskytuje olej, který má pro člověka i léčivé účinky, pokud se užívá v rozumné míře. místo masa a živočišných tuků. Maso můžeme rovněž nahradit různými ořechy. Jsou velmi tučné a výživné, proto je musíme užívat v rozumné míře, abychom své tělo nepřetěžovali .

c) Mléko

Kravské mléko je nejlepší užívat ve formě kysaných výrobků, smetanu k přípravě různých salátů a také teplých jídel. Užívejme raději smetanu než máslo. To používejme co nejméně. Není vhodné do teplých pokrmů. Mléko je zdrojem hlavně bílkovin a tuků a v syrovém stavu i vápníku. Sterilizací se zničí případné zárodky nemocí. Sýry jsou těžko stravitelné a kyselinotvorné. Velmi málo se však ví o tom, že mléko s cukrem dohromady dráždí zažívací orgány a postihuje mozek. Rovněž způsobuje silné překyselení. Zvlášť nevhodná je kombinace mléka s vejci a cukrem. Na organismus má toto složení horší vliv než maso. Je potřebí si uvědomit, že mléko není nápoj, ale potravina, a proto nesmíme pít mléko při žízni, neboť by mohlo dojít k vážným žaludečním potížím. Mléko raději připíjejme k jídlu, aby do žaludku přicházelo už smícháno s potravou.

d) Vejce

Vejce obsahují látky, které dovedou léčebně zakročit proti jedům .

e) Sůl

Našemu tělu je potřebné také určité malé množství soli. Přesněji řečeno sodíku, jehož nejčastějším zdrojem je kuchyňská sůl. Sůl nám totiž lehkým zvýšením krevního tlaku přinese pocit tepla a dobrého zdraví.

g) Tekutiny

Tekutiny slouží jako prostředek k uhašení žízně. Dostatek tekutin je potřebný, aby náš organismus mohl vykonávat své funkce bez poruch. Např. ledviny, které čistí krev, potřebují dostatek tekutin. Není však vhodné, abychom pili při jídle, nebo ho zapíjeli. Nedostatek vody způsobuje smrt mnohých nemocných, ačkoliv by mohli žít, kdyby se jim dostalo dostatečného množství vody Pro udržení zdraví anebo jeho navrácení je velmi dobrým nápojem minerální voda. Je jich mnoho druhů. Obsahují různé soli a tím prospívají různým orgánům našeho těla. Velké procento naší populace trpí obezitou a dalšími poruchami výživy jako je bulimie a anorexie.

U starší generace naší společnosti je obezita způsobena nadměrnou konzumací masa, neboť si svůj návyk pěstovali už od mládí. Proto bychom ze svého jídelníčku měli vyloučit hlavně bonbóny a sladkosti a začít se stravovat opravdu zdravě a výživně. Vždyť právě v posledních letech se české stravovací zvyklosti změnily hodně k lepšímu.

Jistě je víc lidí, kteří slyší na zdravou výživu. Ale od výrobců potravin vím, že při zavádění takového výrobku potřebují investovat do nákupu dražších a kvalitnějších surovin, do reklamy. A lidé výrobek dražší třeba i jen o pár korun prostě nekoupí. To není pesimismus, ale realismus. Díky existenci osvětových pořadů a publikací se daří přesvědčit část lidí, kteří citlivěji reagují, ke koupi třeba biopotravin. Jenže klienti si stěžují, že je biopotravina stojí skoro dvakrát tolik.

O tom to je: nemusí se sníst 15 deka gothajského salámu, ale 5 deka sušeného pršutu, čili naprosto čistého nekonzervovaného masa. To je argument, ale zase jen pro některé. Většina je stejně jako v minulosti spokojena, když má hodně jídla, je to jakýsi atavismus.

Myslíte si, že přejídání je stejný zlozvyk jako třeba kouření?
Přesně tak, je to vlastně náhražka, způsob řešení stresové situace. V Americe a v západní Evropě přišli na to, že od roku 1940 vzrostly porce u MacDonalda a kdekoli v restauracích víc než dvojnásobně. Přitom se dvojnásobně snížila fyzická aktivita a výsledek je, že se Američani kutálejí. A nemyslete si, že třeba Holanďané a Belgičané jsou hubení. A Řekové? Ti jsou dnes vyloženě tlustí, protože se přejídají a podlehli tomu, že místo svého jehněčího s olivovým olejem začali jíst hranolky a hamburgry. A takhle asi nakonec dopadneme všichni…

Tvrdí se, že zdravá výživa je drahá, a je to pravda. Ale to by mělo lidi, kteří se rozhodnout jíst zdravě, současně donutit jíst méně. V jejich vlastním zájmu, protože se zjistilo, že lidé jedí až dvakrát tolik, co musí.

Autor: Jaroslaav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy