REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdroje energie v potravinách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obiloviny, ořechy, mléko, soli, tekutiny, vejce … jejich využití v gastronomii a přínos pro lidský organismus.


a) Obiloviny tvoří základ jídelníčku.

Mohou se užívat v různých úpravách – syrové, vařené, pečené. Tuhá potrava je pro organismus prospěšnější než řídké kaše, protože při kousání potravu snáze prosliníme a jsou pak dobře využity glycidy. Základ potravy proto tvoří chléb, který musí být dobře propečený, lehký, suchý. Chléb starý 2-3 dny je zdravější než čerstvý. Nejzdravější je chléb nakrájený na krajíčky a usušený v troubě, až zmizí poslední stopy vlhkosti. Obiloviny je možné používat naklíčené. Taková strava je bohatá na enzymy. Nevhodné je používání jedlé sody nebo kypřících prášků na zkypření těsta, škodí to našemu zdraví.

b) Ořechy

Mnoho rostlin ve svých semenech poskytuje olej, který má pro člověka i léčivé účinky, pokud se užívá v rozumné míře. místo masa a živočišných tuků. Maso můžeme rovněž nahradit různými ořechy. Jsou velmi tučné a výživné, proto je musíme užívat v rozumné míře, abychom své tělo nepřetěžovali .

c) Mléko

Kravské mléko je nejlepší užívat ve formě kysaných výrobků, smetanu k přípravě různých salátů a také teplých jídel. Užívejme raději smetanu než máslo. To používejme co nejméně. Není vhodné do teplých pokrmů. Mléko je zdrojem hlavně bílkovin a tuků a v syrovém stavu i vápníku. Sterilizací se zničí případné zárodky nemocí. Sýry jsou těžko stravitelné a kyselinotvorné. Velmi málo se však ví o tom, že mléko s cukrem dohromady dráždí zažívací orgány a postihuje mozek. Rovněž způsobuje silné překyselení. Zvlášť nevhodná je kombinace mléka s vejci a cukrem. Na organismus má toto složení horší vliv než maso. Je potřebí si uvědomit, že mléko není nápoj, ale potravina, a proto nesmíme pít mléko při žízni, neboť by mohlo dojít k vážným žaludečním potížím. Mléko raději připíjejme k jídlu, aby do žaludku přicházelo už smícháno s potravou.

d) Vejce

Vejce obsahují látky, které dovedou léčebně zakročit proti jedům .

e) Sůl

Našemu tělu je potřebné také určité malé množství soli. Přesněji řečeno sodíku, jehož nejčastějším zdrojem je kuchyňská sůl. Sůl nám totiž lehkým zvýšením krevního tlaku přinese pocit tepla a dobrého zdraví.

g) Tekutiny

Tekutiny slouží jako prostředek k uhašení žízně. Dostatek tekutin je potřebný, aby náš organismus mohl vykonávat své funkce bez poruch. Např. ledviny, které čistí krev, potřebují dostatek tekutin. Není však vhodné, abychom pili při jídle, nebo ho zapíjeli. Nedostatek vody způsobuje smrt mnohých nemocných, ačkoliv by mohli žít, kdyby se jim dostalo dostatečného množství vody Pro udržení zdraví anebo jeho navrácení je velmi dobrým nápojem minerální voda. Je jich mnoho druhů. Obsahují různé soli a tím prospívají různým orgánům našeho těla. Velké procento naší populace trpí obezitou a dalšími poruchami výživy jako je bulimie a anorexie.

U starší generace naší společnosti je obezita způsobena nadměrnou konzumací masa, neboť si svůj návyk pěstovali už od mládí. Proto bychom ze svého jídelníčku měli vyloučit hlavně bonbóny a sladkosti a začít se stravovat opravdu zdravě a výživně. Vždyť právě v posledních letech se české stravovací zvyklosti změnily hodně k lepšímu.

Jistě je víc lidí, kteří slyší na zdravou výživu. Ale od výrobců potravin vím, že při zavádění takového výrobku potřebují investovat do nákupu dražších a kvalitnějších surovin, do reklamy. A lidé výrobek dražší třeba i jen o pár korun prostě nekoupí. To není pesimismus, ale realismus. Díky existenci osvětových pořadů a publikací se daří přesvědčit část lidí, kteří citlivěji reagují, ke koupi třeba biopotravin. Jenže klienti si stěžují, že je biopotravina stojí skoro dvakrát tolik.

O tom to je: nemusí se sníst 15 deka gothajského salámu, ale 5 deka sušeného pršutu, čili naprosto čistého nekonzervovaného masa. To je argument, ale zase jen pro některé. Většina je stejně jako v minulosti spokojena, když má hodně jídla, je to jakýsi atavismus.

Myslíte si, že přejídání je stejný zlozvyk jako třeba kouření?
Přesně tak, je to vlastně náhražka, způsob řešení stresové situace. V Americe a v západní Evropě přišli na to, že od roku 1940 vzrostly porce u MacDonalda a kdekoli v restauracích víc než dvojnásobně. Přitom se dvojnásobně snížila fyzická aktivita a výsledek je, že se Američani kutálejí. A nemyslete si, že třeba Holanďané a Belgičané jsou hubení. A Řekové? Ti jsou dnes vyloženě tlustí, protože se přejídají a podlehli tomu, že místo svého jehněčího s olivovým olejem začali jíst hranolky a hamburgry. A takhle asi nakonec dopadneme všichni…

Tvrdí se, že zdravá výživa je drahá, a je to pravda. Ale to by mělo lidi, kteří se rozhodnout jíst zdravě, současně donutit jíst méně. V jejich vlastním zájmu, protože se zjistilo, že lidé jedí až dvakrát tolik, co musí.

Autor: Jaroslaav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy