REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sirup z rýmovníku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento sirup nejen že vám pomůže bojovat s rýmou a nachlazením, ale také se skvěle hodí do horkých čajů, grogů, punčů. Pomáhá také například při migréně nebo horečce, odbourat potíže zažívacího traktu apod. Úžasný je i v jogurtech, namazaný na rohlíku s máslem, či přidaný do krupicové kaše.


Ingredience:
30-40 kslístků rymovníku (molice, mexický eukalypt) latinsky: Plectranthus
1 ksgranátového jablíčka (marhaníku, plodu granátovníku obecného)
1 kspomeranče
1 kscitrónu
1 kgcukru krupice
voda
hrnec na uvaření a louhování sirupu, cedník a vhodné lahvičky s uzávěrem

Postup:

1. Den předem si připravíme odvar z rýmovníku a ovoce; očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypeme do hrnce, přidáme plátky důkladně očištěného pomeranče, citrónu a granátového jablíčka, vše zalijeme horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené
2. Přiklopíme například pokličkou a necháme luhovat
3. Druhý den přecedíme obsah hrnce přes husté sítko
4. Zcezený odvar přivedeme k varu, pak ztlumíme zdroj tepla a po částech postupně přisypeme cukr
5. Vaříme, za občasného zamíchání pozvolna, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout, chvíli to trvá (správnou konzistenci sirupu vyzkoušíme jednoduše tak, že pomocí lžičky uděláme malou kapku na čistém talířku – pokud kapička drží tvar, je ten pravý čas sirup odstavit), upozorňuji, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne!6. Ještě teplý sirup ihned naplníme do vhodných skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Doporučení:

Pokud nemáte granátové jablko, nezoufejte, lze buď vynechat, nebo nahradit dvěma hrstmi plodů černého bezu.

Poznámka:

Sirup uchováváme na chladném místě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy