Tento sirup nejen že vám pomůže bojovat s rýmou a nachlazením, ale také se skvěle hodí do horkých čajů, grogů, punčů. Pomáhá také například při migréně nebo horečce, odbourat potíže zažívacího traktu apod. Úžasný je i v jogurtech, namazaný na rohlíku s máslem, či přidaný do krupicové kaše.
Ingredience:
30-40 ks | lístků rymovníku (molice, mexický eukalypt) latinsky: Plectranthus |
1 ks | granátového jablíčka (marhaníku, plodu granátovníku obecného) |
1 ks | pomeranče |
1 ks | citrónu |
1 kg | cukru krupice |
voda | |
hrnec na uvaření a louhování sirupu, cedník a vhodné lahvičky s uzávěrem |
Postup:
1. Den předem si připravíme odvar z rýmovníku a ovoce; očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypeme do hrnce, přidáme plátky důkladně očištěného pomeranče, citrónu a granátového jablíčka, vše zalijeme horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené
2. Přiklopíme například pokličkou a necháme luhovat
3. Druhý den přecedíme obsah hrnce přes husté sítko
4. Zcezený odvar přivedeme k varu, pak ztlumíme zdroj tepla a po částech postupně přisypeme cukr
5. Vaříme, za občasného zamíchání pozvolna, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout, chvíli to trvá (správnou konzistenci sirupu vyzkoušíme jednoduše tak, že pomocí lžičky uděláme malou kapku na čistém talířku – pokud kapička drží tvar, je ten pravý čas sirup odstavit), upozorňuji, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne!6. Ještě teplý sirup ihned naplníme do vhodných skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Pokud nemáte granátové jablko, nezoufejte, lze buď vynechat, nebo nahradit dvěma hrstmi plodů černého bezu.
Poznámka:Sirup uchováváme na chladném místě.