Jitrocel kopinatý (latinsky: Plantago lanceolata) povařený, doplněný o cukr a citrónovou šťávu.
Ingredience:
100 ks | jitrocelových listů (jitrocele kopinatého) |
1 ks | citrónu |
1,6 kg | cukru |
1 l | vody |
Postup:
1. Listy jitrocele dobře opereme, vložíme do studené vody, kterou uvedeme do varu a pod pokličkou vaříme 30 minut, během varu občas promícháme a doplníme odpařenou vodu
2. Necháme stát 30 minut a pak scedíme
3. Scezenou tekutinu zahřejeme na teplotu kolem 80 °C, přidáme cukr, šťávu z jednoho citrónu a v dobře uzavřených sklenicích uchováváme v chladu.
Při přípravě tohoto sirupu můžeme použít též květy sedmikrásek a přidat jich hrst k jitrocelovým listům.