Irská káva je mezi kávami s alkoholem absolutní klasikou. Vznikla v roce 1942 a vlastně právě kvůli špatnému počasí. Historka vypráví, jak špatné počasí uvěznilo cestující na letišti irského přístavního města Foynes. Místního barmana Joa Sharidana napadlo povzbudit je kávou, do které pro zahřátí nalil pravou irskou whiskey. Tato improvizace měla velký úspěch. Když byl cestujícími dotázán, jestli jde o brazilskou kávu, odpověděl: „No, that’s Irish Coffee“. A zrodila se světová legenda. Irská káva má dokonce svůj svátek, a to 25. ledna.
Ingredience:
Rozpis na nápoj: | |
1 vrchovatá lžička | instantní kávy například Jacobs Intense |
1 vrchovatá lžička | třtinového cukru |
1 polévkovou lžíce | whisky |
200-250 ml | vařící vody |
šlehačka |
Postup:
- Vyšlehejte smetanu.
- Nahřejte si sklenice, například opláchnutím horkou vodou.
- Do každé dejte 1 lžičku třtinového cukru a 1 polévkovou lžíci whisky a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Kávu si připravte zvlášť, přilijte do sklenice k alkoholickému mixu a navrstvěte šlehačku.
Recept k článku: Rychlá káva na zahřátí – INSTANT… třeba i s alkoholem