REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí kefír

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organizmus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku alergické.


Ingredience:
2 lžícetibetské kefírové houby
300-500 mlnesvařeného mléka plnotučného nebo polotučného
nádoba ze skla, porcelánu nebo keramiky
čistá látka, gáza nebo papírový ubrousek
plastová nebo dřevěná lžička
gumička

Postup:

1. Tibetskou kefírovou houbu dáme do nádoby, přelijeme mlékem a promícháme lžičkou
2. Hrneček nebo sklenici přikryjeme čistou látkou, gázou nebo papírovým ubrouskem a zajistíme gumičkou, při pokojové teplotě ponecháme 24 hodin stát
3. Kefír zhoustne a chutnat by měl příjemně nakysle, kysnout jej můžeme nechat i déle, podle chuti, nápoj ve sklenici občas promícháme lžičkou, aby se ke “kefírkám” dostalo více mléka
4. Hotový kefír důkladně promícháme a poté přecedíme přes plastové sítko a uchováváme jej v lednici, houbu vrátíme do nádoby, zalijeme mlékem a proces opakujeme.

Doporučení:

Během kvašení se může začít oddělovat syrovátka – neznamená to nic špatného, po promíchání se vše opět spojí. Kefírová kultura dovede mléko zpracovat i při nízkých teplotách, například v ledničce, ovšem proces trvá déle, až 1 týden.Sekundární fermentace:Pro ty, kdo jsou alergičtí na mléko kvůli laktóze, se doporučuje upravit kefír ještě dál sekundární fermentací. Tento proces zredukuje obsah laktózy, a je proto vhodný i pro ty, kdo kontrolují příjem cukrů a karbohydrátů. Metoda spočívá v tom, že slijeme čerstvý kefír (po 12 – 24 hodinách prvotní fermentace) do skleněné nebo plastové lahve (ne do víc než ¾ obsahu), uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě. Čas od času lahví zatřeseme a uvolněním víčka vypustíme CO2 z lahve a zase zavřeme. Takto může kefír zůstat až týden v chladnějším klimatu a 2 – 3 dny v teplejších podmínkách. Opět můžeme z lahve ubírat kefír ke konzumování a nahrazovat čerstvým, ale po týdnu je třeba lahev vyprázdnit a vypláchnout.Sekundární fermentací se také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyseliny listové) a kefír je potom kyselejší.

Poznámka:

Zdroj a prodejce Tibetské houby: kombucha-kefir.wz.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy