Ricotta dodá této zmrzlině krémovou chuť, oříšky vytvoří křupavou strukturu.
Ingredience:
500 g | ricotty |
125 g | moučkového cukru |
25 g | vlašských ořechů |
25 g | opražených a pokrájených lískových oříšků |
25 g | pistácií |
25 g | kandovaného zázvoru (nebo stonku) |
25 g | kandovaných třešní |
25 g | sušených meruněk |
25 g | rozinek |
4 ks | žloutky |
2 lžičky | brandy nebo maraschina |
1 lžička | vanilkové esence (extraktu) |
nastrouhaná kůra z 1 ks pomeranče | |
nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu | |
šlehačka na ozdobu | |
kandované třešně a lístky máty na ozdobu |
Postup:
1. Pokrájené pistácie a vlašské ořechy smícháme s praženými lískovými ořechy a pomerančovou a citrónovou kůrou
2. Jemně nasekáme zázvor, meruňky, třešně a rozinky a přidáme k ořechům
3. Do směsi dále vmícháme ricottu, přelijeme likérem a vanilkovou esencí a zamícháme
4. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem, až nám hmota zhoustne (vyšleháváme nejlépe v horké vodní lázni)
5. Nakonec směs s ricottou přidáme ke žloutkové hmotě a mícháme, dokud nebude krém hladký
6. Formu o rozměru 18×12 cm vyložíme dvojitou vrstvou mikrotenových sáčků a pak do ní vlijeme připravený krém, povrch přikryjeme další fólií nebo pečícím papírem a dáme zamrazit
7. Před podáváním zmrzlinu vyklopíme, sloupneme z ní fólii
8. Zmrzlinu nakrájíme na plátky a podáváme se šlehačkou, zdobíme lístky máty.
Ricotta – Je syrovátkový sýr. Používá se jako tvaroh, vhodná k přímé spotřebě do pomazánek, moučníků, dezertů, zahuštění polévek apod. Na rozdíl od tvarohu je lépe a lehčeji stravitelná a je to přirozený zdroj bílkovin.