Delikatesa z jogurtu, bílků, cukru, vlašských ořechů a celozrnné strouhanky, ozdobená plátky pomeranče a mátou. Pokrm vhodný při nízkotučné dietě.
Ingredience:
Rozpis pro 4 porce: | |
175 g | celozrnné strouhanky |
60 g | moučkového cukru |
25 g | jemně nasekaných jader vlašských ořechů |
1/2 lžičky | mletého muškátového oříšku |
1 lžička | jemně nastrouhané pomerančové kůry |
450 ml | nízkotučného bílého neslazeného jogurtu |
2 ks | bílků |
Na ozdobení: | |
rozpůlená jádra vlašských ořechů | |
plátky pomeranče | |
čerstvá máta |
Postup:
1. Předehřejeme gril na středně vysokou teplotu
2. Smícháme dohromady strouhanku, ořechy a cukr a tuto směs naneseme na plát alobalu a vložíme pod gril
3. Za stálého míchání grilujeme 5 minut, dokud hmota nezhnědne a nebude křupavá (cukr se nesmí připálit), pak ji vyjmeme a necháme vychladnout
4. Připravenou směs smícháme s jogurtem, pomerančovou kůrou a muškátovým oříškem
5. V jiné nádobě vyšleháme tuhý sníh z bílků, ten pak naneseme na směs ze strouhanky
6. Vzniklou směsí naplníme 4 menší nádoby a dáme nejméně na 2 hodiny zamrazit
7. Před podáváním ponoříme dna formiček do teplé vody a pak obsah vyklopíme na dezertní talířky
8. Ihned servírujeme zdobené plátky pomeranče, ořechy a čerstvou mátou.
Další možnost, jak zamrazit zmrzlinu je vložit ji do větší mísy, kterou zamrazíme a pak můžeme zmrzlinu nabírat pomocí zmrzlinářské lžíce.
Poznámka:Pod pojmem celozrnná strouhanka se rozumí strouhanka z celozrnného pečiva.