Další z fitreceptů z knížky “Jíme zdravě s Fitrecepty II.” Menší vykrajované perníčky s chutí a vůní po medu a koření.
Ingredience:
400 g | žitné mouky |
130 g | másla |
130 g | třtinového cukru* |
100 g | medu |
90 g | mletých vlašských ořechů |
1 lžíce | perníkového koření |
1 lžička | jedlé sody |
3 ks | vaječné žloutky |
papír na pečení |
Postup:
- Všechny ingredience zpracujeme ve velké míse v kompaktní těsto
- Z těsta uděláme kuličku, zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout na chladném místě nejlépe do druhého dne
- Druhý den těsto propracujeme rukama, vyválíme, vykrájíme vykrajovátky a naskládáme na plech s pečicím papírem
- Perníčky dáme péct do předehřáté trouby na 175 °C po dobu 10–12 minut dozlatova.
Perníkové koření můžete připravit i doma – stačí smíchat 1 lžičku mleté vanilky, 2 lžíce mleté skořice, 1,5 lžíce mletého zázvoru, ½ lžičky mletého badyánu, ½ lžičky muškátového oříšku a 1 lžičku mletého hřebíčku.
*Třtinový cukr má úplně stejné vlastnosti jako cukr bílý. V pečení se kvalitní třtinový cukr používá kvůli své trochu odlišné chuti a schopnosti lépe se rozpouštět a vstřebat do těsta.
Poznámka:Nutriční informace na 1 kus: 84 kcal 1 g bílkovin 11 g sacharidů 4 g tuků. Recept k článku: Zdravé vaření s Fitrecepty slaví úspěch, vychází druhý díl kuchařky mladých studentů