Vejce povařená a louhovaná v cibulovo – sójovém nálevu s omáčkou z jogurtu, hořčice a pažitky, kopru a petrželky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
8 ks | vajec |
1 ks | pórku |
1 ks | mrkve |
1 ks | žluté papriky |
1 lžíce | kari |
1 lžička | kurkumy |
100 ml | sójové omáčky |
slupky ze 4 ks cibulí | |
Omáčka: | |
400 ml | bílého jogurtu |
2 ks | jarní cibulky |
1 lžička | nakrájené pažitky |
1 lžička | nakrájené petrželky |
1 lžička | nakrájeného kopru |
1 lžíce | kremžské hořčice |
sůl |
Postup:
1. Vejce dáme do studené vody, přivedeme k varu a po 4 minutách je přendáme do studené vody
2. Jakmile částečně zchladnou, lehce jim na několika místech naklepeme skořápku
3. V kastrolku povaříme asi 5 minut cibulové slupky, přilijeme sójovou omáčku a přidáme polovinu vajec
4. Vaříme zvolna asi 5 minut, pak kastrůlek stáhneme z ohně a vejce necháme louhovat asi 4-5 hodin
5. V jiném kastrůlku svaříme asi 400 ml vody s kari a kurkumou, vložíme zbylá vejce a postupujeme stejným způsobem jako u první várky
6. Z jogurtu, z nakrájené cibulky, pažitky, petrželky, kopru a hořčice připravíme omáčku promícháním všech ingrediencí, kterou podle chuti osolíme
7. Na míse vytvoříme hnízdečka z nakrájeného spařeného pórku, mrkve a žluté papriky
8. Na každé hnízdečko posadíme po jednom oloupaném žíhaném vejci
9. Podáváme je s připravenou omáčkou.