Dušené závitky plněné masovou směsí, podávané spolu s omáčkou z rajčat, rajského protlaku a dalších ingrediencí.
Ingredience:
8 ks | velkých zelných listů |
2 lžíce | másla |
100 ml | zeleninového vývaru |
Na masovou směs: | |
500 g | mletého masa (vepřového + hovězího) |
1 ks | vejce |
1 ks | cibule |
strouhanka | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
150 ml | zeleninového vývaru |
1 lžíce | hladké mouky |
100 g | anglické slaniny |
80 g | zakysané smetany |
50 g | rajského protlaku |
2 ks | rajčat |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Zelné listy očistíme, omyjeme, vložíme do vroucí vody, krátce spaříme, pak je vyjmeme a paličkou na maso opatrně rozklepneme tvrdá žebra
2. Oloupanou cibuli nakrájenou na drobno promícháme v míse s mletým masem, přidáme rozklepnuté vejce, ochutíme solí i pepřem, důkladně promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou
3. Připravenou masovou směs rozdělíme na zelné listy, které opatrně svineme, převážeme kuchyňským provázkem a v pánvi na rozehřátém másle ze všech stran zlehka opečeme, přilijeme k nim zeleninový vývar a přiklopené asi 20 minut dusíme, pak závitky vyjmeme a uchováme v teple
4. V pánvi lehce vyškvaříme na malé kostičky nakrájenou slaninu, vmícháme na malé kousky nakrájená rajčata s rajčatovým protlakem, přilijeme zeleninový vývar, osolíme, opepříme a promícháme
5. Hladkou mouku dobře rozšleháme v zakysané smetaně, přilijeme ji do omáčky, promícháme, vložíme zpět zelné závitky a vše jen krátce povaříme.
Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová