REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelné závitky s mletým masem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dušené závitky plněné masovou směsí, podávané spolu s omáčkou z rajčat, rajského protlaku a dalších ingrediencí.


Ingredience:
8 ksvelkých zelných listů
2 lžícemásla
100 mlzeleninového vývaru
Na masovou směs:
500 gmletého masa (vepřového + hovězího)
1 ksvejce
1 kscibule
strouhanka
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
150 mlzeleninového vývaru
1 lžícehladké mouky
100 ganglické slaniny
80 gzakysané smetany
50 grajského protlaku
2 ksrajčat
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Zelné listy očistíme, omyjeme, vložíme do vroucí vody, krátce spaříme, pak je vyjmeme a paličkou na maso opatrně rozklepneme tvrdá žebra
2. Oloupanou cibuli nakrájenou na drobno promícháme v míse s mletým masem, přidáme rozklepnuté vejce, ochutíme solí i pepřem, důkladně promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou
3. Připravenou masovou směs rozdělíme na zelné listy, které opatrně svineme, převážeme kuchyňským provázkem a v pánvi na rozehřátém másle ze všech stran zlehka opečeme, přilijeme k nim zeleninový vývar a přiklopené asi 20 minut dusíme, pak závitky vyjmeme a uchováme v teple
4. V pánvi lehce vyškvaříme na malé kostičky nakrájenou slaninu, vmícháme na malé kousky nakrájená rajčata s rajčatovým protlakem, přilijeme zeleninový vývar, osolíme, opepříme a promícháme
5. Hladkou mouku dobře rozšleháme v zakysané smetaně, přilijeme ji do omáčky, promícháme, vložíme zpět zelné závitky a vše jen krátce povaříme.

Doporučení:

Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy