REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žemlová jelítka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z receptů na jelítka vyráběných při domácí zabijačce.


Ingredience:
Poměr surovin:
40 %tučného vepřového masa (lalok)
10 %ostatního masa z hlavy
10 %tučné polévky
5 %škvarků s vyškvařeným střevním sádlem
20 %tvrdých rohlíků (neslazených buchet)
15 %vepřové krve
Koření na 10 kg žemlových jelítek:
15 gmletého pepře
15 gmletého kmínu
4 gstrouhaného zázvoru
4 gmajoránky
5 gmletého nového koření
2 gmletého hřebíčku
200 gsmažené cibulky
150 gsoli

Postup:

1. Vařené tučné maso z laloků nakrájíme na 0,5 cm kostičky, ostatní masné suroviny a škvarky umeleme na masovém strojku
2. Den před porážkou nakrájíme rohlíky (neslazenou buchtu) na 1 cm kostičky, nakrájené kostičky rozložíme na pekáč a necháme do příštího dne proschnout
3. Po vyškvaření sádla vyjmeme škvarky, část škvařeného sádla odlijeme a na zbývajícím sádle osmažíme nakrájené kostičky rohlíku, po lehkém osmažení kostičky rozložíme do ploché mísy, aby vychladly
4. Na vychladlé kostičky nalijeme část přecezené krve, promícháme a necháme krví pěkně prosáknout
5. Potom přidáme nakrájené tučné maso z laloků, umleté maso z hlavy, umleté škvarky a tučnou polévku
6. Prejt rychle osolíme a okořeníme mletým pepřem, mletým kmínem, strouhaným zázvorem, mletým novým kořením, majoránkou, mletým hřebíčkem, smaženou cibulkou a dobře promícháme (při míchání prejtu dbáme na to, abychom nerozmačkali krájené suroviny)
7. Zamíchaný prejt plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých střev
8. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a dáme do vařící polévky
9. Po zavaření snížíme teplotu na 90°C, při této teplotě jelítka dovaříme
10 až 30 minut podle síly střev (potom zkoušíme, zda jsou dostatečně provařená, a to tak, že nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejlí, špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva)
10. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky.

Doporučení:

Přebytečný jelítkový prejt můžeme upéci na pekáči a ještě teplý plnit do sklenic a konzervovat. Steriluje se 3 hodiny nejméně při teplotě 100°C. Doporučuje se však spotřebovat ho co nejdříve. Špejlování střev:Střívko se propíchne špejlí těsně při okraji, nejlépe proti tuku uvnitř střeva. Špejle se obtočí vrchem přes otevřený okraj a střívko se znovu stejným směrem propíchne tak, aby se otevřený kraj uzavíral. Stejným způsobem se střevo špejluje potřetí, popřípadě počtvrté, až je celý otvor uzavřen. Zašpejlované střívko se posune na konec špejle a odlomí. Stejně se špejlují střívka po naplnění jaternic prejtem.

Poznámka:

Připravujeme-li kroupová nebo žemlová jelítka či jaternice sami (bez řezníka), přezkoušíme chuť zamíchaného prejtu nejlépe tak, že naplníme jedno tenké střevo (jaternicové) prejtem a jaterničku nebo jelítko normálně uvaříme. Po ochutnání vařeného výrobku prejt podle potřeby dokořeníme nebo přisolíme. Určit, zda je prejt správně slaný, je dosti obtížné a vyžaduje to velkou praxi – syrová krev se špatně ochutnává.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy