REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žemlová jelítka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z receptů na jelítka vyráběných při domácí zabijačce.


Ingredience:
Poměr surovin:
40 %tučného vepřového masa (lalok)
10 %ostatního masa z hlavy
10 %tučné polévky
5 %škvarků s vyškvařeným střevním sádlem
20 %tvrdých rohlíků (neslazených buchet)
15 %vepřové krve
Koření na 10 kg žemlových jelítek:
15 gmletého pepře
15 gmletého kmínu
4 gstrouhaného zázvoru
4 gmajoránky
5 gmletého nového koření
2 gmletého hřebíčku
200 gsmažené cibulky
150 gsoli

Postup:

1. Vařené tučné maso z laloků nakrájíme na 0,5 cm kostičky, ostatní masné suroviny a škvarky umeleme na masovém strojku
2. Den před porážkou nakrájíme rohlíky (neslazenou buchtu) na 1 cm kostičky, nakrájené kostičky rozložíme na pekáč a necháme do příštího dne proschnout
3. Po vyškvaření sádla vyjmeme škvarky, část škvařeného sádla odlijeme a na zbývajícím sádle osmažíme nakrájené kostičky rohlíku, po lehkém osmažení kostičky rozložíme do ploché mísy, aby vychladly
4. Na vychladlé kostičky nalijeme část přecezené krve, promícháme a necháme krví pěkně prosáknout
5. Potom přidáme nakrájené tučné maso z laloků, umleté maso z hlavy, umleté škvarky a tučnou polévku
6. Prejt rychle osolíme a okořeníme mletým pepřem, mletým kmínem, strouhaným zázvorem, mletým novým kořením, majoránkou, mletým hřebíčkem, smaženou cibulkou a dobře promícháme (při míchání prejtu dbáme na to, abychom nerozmačkali krájené suroviny)
7. Zamíchaný prejt plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých střev
8. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a dáme do vařící polévky
9. Po zavaření snížíme teplotu na 90°C, při této teplotě jelítka dovaříme
10 až 30 minut podle síly střev (potom zkoušíme, zda jsou dostatečně provařená, a to tak, že nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejlí, špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva)
10. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky.

Doporučení:

Přebytečný jelítkový prejt můžeme upéci na pekáči a ještě teplý plnit do sklenic a konzervovat. Steriluje se 3 hodiny nejméně při teplotě 100°C. Doporučuje se však spotřebovat ho co nejdříve. Špejlování střev:Střívko se propíchne špejlí těsně při okraji, nejlépe proti tuku uvnitř střeva. Špejle se obtočí vrchem přes otevřený okraj a střívko se znovu stejným směrem propíchne tak, aby se otevřený kraj uzavíral. Stejným způsobem se střevo špejluje potřetí, popřípadě počtvrté, až je celý otvor uzavřen. Zašpejlované střívko se posune na konec špejle a odlomí. Stejně se špejlují střívka po naplnění jaternic prejtem.

Poznámka:

Připravujeme-li kroupová nebo žemlová jelítka či jaternice sami (bez řezníka), přezkoušíme chuť zamíchaného prejtu nejlépe tak, že naplníme jedno tenké střevo (jaternicové) prejtem a jaterničku nebo jelítko normálně uvaříme. Po ochutnání vařeného výrobku prejt podle potřeby dokořeníme nebo přisolíme. Určit, zda je prejt správně slaný, je dosti obtížné a vyžaduje to velkou praxi – syrová krev se špatně ochutnává.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

15 nečekaných nápadů v kuchyni

V tomto videu vám ukážeme 15 užitečných nápadů pro vaši kuchyni. Sdílejte s přáteli tyto zajímavé vychytávky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy