REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žemlová jelítka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z receptů na jelítka vyráběných při domácí zabijačce.


Ingredience:
Poměr surovin:
40 %tučného vepřového masa (lalok)
10 %ostatního masa z hlavy
10 %tučné polévky
5 %škvarků s vyškvařeným střevním sádlem
20 %tvrdých rohlíků (neslazených buchet)
15 %vepřové krve
Koření na 10 kg žemlových jelítek:
15 gmletého pepře
15 gmletého kmínu
4 gstrouhaného zázvoru
4 gmajoránky
5 gmletého nového koření
2 gmletého hřebíčku
200 gsmažené cibulky
150 gsoli

Postup:

1. Vařené tučné maso z laloků nakrájíme na 0,5 cm kostičky, ostatní masné suroviny a škvarky umeleme na masovém strojku
2. Den před porážkou nakrájíme rohlíky (neslazenou buchtu) na 1 cm kostičky, nakrájené kostičky rozložíme na pekáč a necháme do příštího dne proschnout
3. Po vyškvaření sádla vyjmeme škvarky, část škvařeného sádla odlijeme a na zbývajícím sádle osmažíme nakrájené kostičky rohlíku, po lehkém osmažení kostičky rozložíme do ploché mísy, aby vychladly
4. Na vychladlé kostičky nalijeme část přecezené krve, promícháme a necháme krví pěkně prosáknout
5. Potom přidáme nakrájené tučné maso z laloků, umleté maso z hlavy, umleté škvarky a tučnou polévku
6. Prejt rychle osolíme a okořeníme mletým pepřem, mletým kmínem, strouhaným zázvorem, mletým novým kořením, majoránkou, mletým hřebíčkem, smaženou cibulkou a dobře promícháme (při míchání prejtu dbáme na to, abychom nerozmačkali krájené suroviny)
7. Zamíchaný prejt plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých střev
8. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a dáme do vařící polévky
9. Po zavaření snížíme teplotu na 90°C, při této teplotě jelítka dovaříme
10 až 30 minut podle síly střev (potom zkoušíme, zda jsou dostatečně provařená, a to tak, že nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejlí, špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva)
10. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky.

Doporučení:

Přebytečný jelítkový prejt můžeme upéci na pekáči a ještě teplý plnit do sklenic a konzervovat. Steriluje se 3 hodiny nejméně při teplotě 100°C. Doporučuje se však spotřebovat ho co nejdříve. Špejlování střev:Střívko se propíchne špejlí těsně při okraji, nejlépe proti tuku uvnitř střeva. Špejle se obtočí vrchem přes otevřený okraj a střívko se znovu stejným směrem propíchne tak, aby se otevřený kraj uzavíral. Stejným způsobem se střevo špejluje potřetí, popřípadě počtvrté, až je celý otvor uzavřen. Zašpejlované střívko se posune na konec špejle a odlomí. Stejně se špejlují střívka po naplnění jaternic prejtem.

Poznámka:

Připravujeme-li kroupová nebo žemlová jelítka či jaternice sami (bez řezníka), přezkoušíme chuť zamíchaného prejtu nejlépe tak, že naplníme jedno tenké střevo (jaternicové) prejtem a jaterničku nebo jelítko normálně uvaříme. Po ochutnání vařeného výrobku prejt podle potřeby dokořeníme nebo přisolíme. Určit, zda je prejt správně slaný, je dosti obtížné a vyžaduje to velkou praxi – syrová krev se špatně ochutnává.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Adventní kalendáře pro malé i velké

Každý den nové políčko s překvapením… Adventní kalendáře milují nejen děti, ale i dospělí. A nemusí přitom ukrývat jen sladkosti, kterých máme během roku většinou dost. Přinášíme vám tipy na kalendáře, které potěší mlsné jazýčky, milovníky příběhů i každého, kdo rád relaxuje.

číst dále ...

Ochutnejte Le Tribute: perfektní nealko osvěžení pro každou příležitost

Toužíte po tekutém osvěžení a obyčejná voda už vaši žízeň neuhasí? Vyzkoušejte nápoje značky Le Tribute, předního výrobce prémiových destilátů i limonád. Zaujmou vás jeho novinka Zero Tonic, Olive Lemonade nebo Pink Grapefruit?

číst dále ...

Češi využívají catering nejvíc ve firmách a na svatby, objevují ho ale i pro setkávání s přáteli

Většina Čechů, téměř 65 % zatím nemá zkušenosti s objednáváním cateringu, ale kdyby cateringové služby plánovali využít, tak by to bylo buď na svatbu – téměř 57 % nebo na firemní akci 51 %. Za klíčové parametry pro výběr cateringové společnosti považují nejčastěji kvalitu jídla (63,3 %), s malým odstupem pak následuje cena (61,3 %). Aktuální průzkum společnosti IN CATERING, realizovaný agenturou Ipsos na vzorku 509 respondentů ve věku 18 až 65 let odhalil i to, že občas catering využívá 30 % respondentů a obliba této gastronomické služby postupně roste, a to i na nefiremní akce.

číst dále ...

Strašidelné halloweenské recepty. TOP výběr 16 čarodějnických receptů na Halloween nejen pro děti!

Tradiční jídlo na Halloween je čím dál více oblíbenější i v našich končinách. A není divu, hlavně pro děti lze připravit kouzelné halloweenské recepty například z listového těsta, nachystat strašidelné jednohubky, polévky s pavučinou, ale i další pochutiny vhodné na halloweenské menu. Ovšem i halloweenské párty pro dospělé může nabídnout různé, i netradiční, halloweenské pokrmy. V tomto článku vám nabídneme TOP výběr těch nejlepších halloweenských receptů, které máme uložené v naší databázi receptů internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Na asijský drink

Restaurace PRU58 láká na jedinečný zážitek, kde se setkává moderní asijská kuchyně s bohatou nabídkou exotických nápojů. Tamní drinky každého přenesou přímo do srdce Asie, kde tradice a inovace jdou ruku v ruce.

číst dále ...

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Čerstvé ovocné šťávy a smoothies zažívaly na prahu tohoto milénia nevídaný boom. Proslavili je různé „detoxikační“ programy a diety, smoothie bary i celebrity. Postupem času nadšení z „tekutého ovoce“ trochu opadlo a kvůli obsahu cukru začalo být jejich místo v jídelníčku dokonce zpochybňováno. Jsou tedy ovocné šťávy zdravou volbou, anebo výživovým prohřeškem?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.