REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zeleninové ragú a jáhlové krokety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zelenina uvařená na skus, pak vhozená do vývaru zahuštěného jíškou, nakonec zjemněná smetanou, servírovaná s domácími jáhlovými kroketkami.


Ingredience:
cca 800 gsměs zeleniny (růžičková kapusta, brokolice, mrkev, kedlubna ...)
50 ghladké mouky
50 gmásla
200 mlsmetany na vaření 12 %
2 lžičkycukru
1 lžícecitronové šťávy
1 kscibule
mletý bílý pepř
sůl
Na krokety:
200 gjáhel
20 gmásla
1 hrstsekané petrželové natě
1 ksgelový zeleninový bujon Knorr
1 ksmalé cibule
1 ksvejce
špetka strouhaného muškátového oříšku
olej (sádlo) na smažení
sůl

Postup:

1. Očištěnou zeleninu překrájíme na tvary, které se nám líbí, brokolici rozebereme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus cca 7 minut, pak zeleninu zcedíme (vývar uchováme pro další použití) a prudce zchladíme ledovou vodou, abychom zachovali hezkou svěží barvu
2. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a vmícháme mouku, naředíme cca 500 ml zeleninového vývaru, dochutíme solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a cukrem a na mírném ohni necháme 15 minut probublávat
3. Nakonec zjemníme smetanou a přidáme uvařenou zeleninu
4. Jáhly propláchneme vroucí vodou a v sítku necháme okapat
5. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, přisypeme jáhly, zalijeme 500 ml vody a přidáme gelový bujon, na velmi mírném ohni vaříme doměkka, (asi 15 minut vaříme a pak mimo zdroj tepla necháme 5-10 minut dojít zakryté utěrkou)
6. Do chladné jáhlové kaše přidáme vejce, muškátový oříšek, petrželovou nať, případně dosolíme
7. Z této hmoty tvoříme v navlhčených dlaních šištičky, které pak smažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova, hodně to prská, je lepší použít fritovací hrnec
8. Zeleninové ragú podáváme s jáhlovými kroketami jako bezmasý hlavní chod.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy