Když se kouknete na fotku receptu, možná se vám vybaví slovíčko „wrap“. I tak bychom mohli nazvat naše kapsy plné sezónní zeleniny. My jsme použili čerstvá rajčata, okurky, papriku a červenou cibuli. Jestliže vám roste na zahrádce třeba řapíkatý celer, klidně ho tam přihoďte. Příprava placek není složitá, ale už vyžaduje trochu kulinárního umění. Nenechte se však odradit, i když s vařením teprve začínáte. Třeba budete mít začátečnické štěstí. Nechte si chutnat.
Ingredience:
Počet porcí: 5 | |
Na placky: | |
500 g | hladké mouky |
280 ml | horké vody |
100 ml | lunečnicového oleje 280 ml horké vody |
1 lžička | soli |
Na náplň: | |
3 ks | velká rajčata |
1 ks | červená cibule |
1 ks | žlutá paprika |
1/2 ks | ledového salátu |
1/2 ks | salátové okurky |
150 g | přírodního čerstvého sýra |
Na zálivku: | |
150 ml | bílého jogurtu |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Prosetou mouku smíchejte s olejem, špetkou soli a horkou vodou.
- Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které následně rozdělte na 5 kuliček. Z těch vyválejte pravidelné kruhy.
- Placky pečte nasucho a prudce na rozpálené pánvi zhruba 45 sekund z každé strany.
Poté vložte mezi utěrky, aby placky neztvrdly. - Bílý jogurt opepřete a osolte.
- Zeleninu a sýr si nakrájejte dle libosti, poklaďte obojí na placky, zakápněte jogurtem
a zarolujte.
Rajčata v žádném případě nedávejte do lednice. Projevilo by se to negativně na jejich chuti i konzistenci. Nedozrálé kousky nechte uzrát na světle a slunci min. při 20 °C.
Recept k článku: Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě
Poznámka:Text i foto: www.akademiekvality.cz