Plát listového těsta pokladený plátky sýra a šunky, potřený prochladlým podušeným špenátem, zamotaný do tvaru závinu, ten potřený rozšlehaným vejcem a upečený v troubě dozlatova.
Ingredience:
1 balení | listového těsta |
1 balení | plátků goudy |
1 balení | plátků šunky |
300 g | mraženého špenátu |
3-4 lžíce | metany ke šlehání |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | sádla |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce (jedno do špenátu a jedno na potření závinu) |
1 ks | cibule |
papír na pečení |
Postup:
- V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku, pak přidáme nerozmrazený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni za občasného míchání necháme špenát rozmrazit, ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody, nakonec přidáme rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí, už jen krátce prohřejeme
- Listové těsto rozbalíme, rozválíme na slabší plát na pomoučené pracovní ploše
- Na těsto rozložíme plátky sýra a šunky, rozprostřeme prochladlý špenát, svineme, do tvaru závinu, opatrně závin přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem
- V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme dozlatova, tedy asi 30 minut.