Z listového těsta a náplně z hub, špenátu a dalších dobrot připravený slaný závin, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný nejlépe teplý.
Ingredience:
400 g | listového těsta |
300 g | čerstvých (zmražených) hub |
300 g | mraženého špenátu |
150 g | maďarské klobásy |
50 g | slaniny |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
hladká mouka | |
máslo | |
kmín | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Houby podusíme na másle, osolíme, okmínujeme, necháme vychladnout
- Rozpustíme slaninu, necháme zesklovatět, přidáme nakrájenou cibuli, klobásu, orestujeme, směs necháme vychladnout
- Na másle podusíme špenát, ochutíme, česnekem solí, necháme zchladnout
- Na pomoučněném vále rozválíme lístkové těsto na plát, plát těsta potřeme špenátem, na špenát rozprostřeme houby, na houby rozložíme směs cibule, slaniny, klobásy, každou vrstvu lehce osolíme, opepříme
- Plát těsta svineme, konce přeložíme, závin otočíme, aby přehnuté cípy a konec závinu byli vespod
- Na plech položíme pečící papír, potřeme olejem, položíme závin, který potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do vyhřáté trouby
- Pečeme 20 minut, během pečení občas potřeme vejcem
- Upečený závin necháme chvíli zchladnout, nakrájíme na kousky a podáváme s teplým čajem.
Text i foto: D. Marounek